Ob robu zdrah med sodniki, klubi in Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) je ta pospešeno iskala rešitev za člansko reprezentančno prihodnost. Predvsem kar zadeva selektorsko funkcijo, saj se prvi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo leta 2019, ki bosta 24. in 26. novembra, že nezadržno bližata. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da bo v ponedeljek Slovenija dobila novega selektorja. To bo dosedanji pomočnik Igorja Kokoškova Rado Trifunović. Ob tem je pomembno tudi dejstvo, da 45-letni srbski strokovnjak, ki je reprezentanco popeljal do zgodovinskega naslova evropskega prvaka, ostaja v strokovnem štabu.

Igor Kokoškov je selektor slovenske izbrane vrste postal 18. januarja 2016, ko se je ta znašla v najslabšem položaju po letu 2005. Po izpadu v osmini finala na evropskem prvenstvu 2015 so jo namreč čakale kvalifikacije za uvrstitev na naslednje prvenstvo stare celine. Slovenija jih je prestala brez praske, resnično pa v osvojitev odličja začela verjeti, ko je moštvu dodala naturaliziranega Američana Anthonyja Randolpha. Kokoškov je preteklo reprezentančno akcijo končal brez napake, saj je moštvo vrhunsko pripravil, premeteno razdelil vloge v njem in ga taktično perfektno vodil do naslova evropskega prvaka. Vse dogajanje, ki je sledilo, vključno z nepozabnim sprejemom po vrnitvi v Slovenijo, je očitno v njem nekaj spremenilo. Nekaj trenutkov po koncu finala je namreč še razlagal, kako je nerealno, da bi zaradi novega sistema Fibe ostal povezan s slovensko reprezentanco. Dva dni pozneje pa je v Ljubljani že pojasnjeval, da iščejo rešitev, kako bi ostal povezan z izbrano vrsto.

Na koncu jo je po naših informacijah našel kar sam. Prav Kokoškov je namreč predlagal, da novi selektor postane njegov dosedanji pomočnik Rado Trifunović, kar sta brez pripomb sprejela tudi druga pomočnika Aleksander Sekulić in Jaka Lakovič. Srbski strokovnjak bo tako v novembrskem in februarskem kvalifikacijskem oknu pomagal kot svetovalec, junija in septembra pa naj bi po dogovoru sedel tudi na klopi slovenske reprezentance. Dlje od kvalifikacij vse vpletene strani še ne gledajo, a če se bo Sloveniji uspelo prebiti na svetovno prvenstvo, je skoraj gotovo, da bo Kokoškov tudi tam del strokovnega štaba.

Štiriinštiridesetletni Rado Trifunović je bil po igralski karieri trener mlajših kategorij, pomočnik in glavni strateg članov Heliosa Domžal, nekdanje Lastovke iz Domžal ter Zlatoroga. Od septembra 2012 deluje v Košarkarski zvezi Slovenije, kjer je sprva opravljal funkcijo inštruktorja trenerja. V letih 2014 in 2015 je vodil slovensko reprezentanco B, bil na evropskem prvenstvu 2015 pomočnik Jureta Zdovca, naslednji dve leti pa Igorja Kokoškova.