V Ločni v Novem mestu so včeraj predali namenu novo razdelilno transformatorsko postajo, pomembno predvsem za novomeško gospodarstvo, v katerem so potrebe po okrepitvi omrežja ter bolj kakovostni oskrbi z električno energijo nastale že pred več kot desetletjem. Po koncu gospodarske krize je leta 2012 iz tovarne Krka prišla konkretna pobuda za povečanje odjemne moči in večjo zanesljivost napajanja.

Nova razdelilna postaja bo omogočila razbremenitev sosednjih transformatorskih postaj, v Bršljinu in Gotni vasi, posledično bo mogoča priključitev novih odjemalcev in razvoj obstoječih, zmanjšale se bodo tudi izgube v omrežju. Naložba, vredna 4,6 milijona evrov, je največja in najzahtevnejša naložba državne družbe Sodo v njenem desetletnem delovanju.

Dovolj elektrike za nadaljnji razvoj Krke

Po besedah prvega moža Krke Jožeta Colariča je tovarna Krka na lokaciji v Ločni porabila 86 milijonov kilovatnih ur električne energije na leto. »Imeli smo dva dovoda po 16 megavatov iz Bršljina in Gotne vasi. Po tej spremembi pa imamo iz nove razdelilne postaje dve ločeni poti, ki sta bistveno močnejši po zmogljivosti, vsaka po 20 megavatov. To pomeni bolj kakovostno oskrbo za Krko, predvsem pa imamo s tem, kar je najpomembnejše, za naslednjih 15 let zagotovljen razvoj, kar zadeva preskrbo z električno energijo.«

Gradnja razdelilne postaje se je začela v letu 2015 in končala v 26 mesecih. Kot pravi direktor družbe Sodo Matjaž Vodušek, je objekt namenjen predvsem povečanju zanesljivosti napajanja in zmanjšanju nihanja napetosti. Transformatorsko postajo bo upravljala družba Elektro Ljubljana, ki s skoraj 19.000 kilometri daljnovodov pokriva že 30 odstotkov Slovenije. Kot je dejal predsednik družbe Andrej Ribič, je to sicer majhen del v mozaiku njihove elektroenergetske infrastrukture, a zaradi izjemnega pomena za dolenjsko gospodarstvo toliko bolj pomemben.

Kot je ob odprtju poudaril predsednik vlade Miro Cerar, v izrazito industrijski regiji Dolenjske in Bele krajine deluje več kot 2000 gospodarskih družb, ki so v letu 2016 ustvarile skoraj pet milijard prihodkov pri skoraj 24.000 zaposlenih. Transformatorska postaja Ločna je tako po njegovih besedah izjemno pomembna za dolenjsko gospodarstvo, saj mu bo omogočila nadaljnjo širitev, razvoj in morebitne nove naložbe, ki prav zaradi omejitev pri preskrbi z električno energijo doslej niso bile mogoče.