V nedavni študiji biologov s hongkonške univerze, objavljeni v znanstveni reviji African Journal of Ecology, so raziskovalci zapisali, da v zadnjem obdobju precej povečano trgovanje z zobmi povodnih konjev zelo slabo vpliva na številčnost populacije te vrste. Ti sodijo v skupino ogroženih vrst. Nenadzorovan lov zaradi mesa, kože in zob že dlje časa znatno zmanjšuje njihovo število. Število povodnih konjev pa se zmanjšuje tudi zaradi krčenja njihovega življenjskega prostora. Kot pišejo na portalu Quartz, bodo povodni konji, če ne bomo nič storili za ohranitev vrste, čez sto let le še spomin.

Zaradi prepovedi lova na slone so jo skupili povodni konji

Populacija povodnih konjev se je začela zmanjševati po letu 1989, ko je v veljavo stopila prepoved lova na slone zaradi slonovine. Kot nadomestek za slednjo so začeli uporabljati zobe povodnih konjev, do katerih lovci pridejo precej enostavneje kot do slonjih oklov. Uvažanje zob povodnih konjev v večini držav ni prepovedano, kar še dodatno spodbuja lov na te živali.

Raziskovalci so ugotovili, da je Hong Kong meka za trgovce z zobmi povodnih konjev. Skozi to mesto gre namreč večina zob za preprodajo. Uvoz je v 75 odstotkih iz dveh afriških držav – Tanzanije in Ugande. Slednja je sicer pred tremi leti prepovedala trgovanje z zobmi povodnih konjev, a kot kažejo izsledki raziskave, pri nadzoru ni preveč natančna.

Raziskovalci apelirajo na hongkonške oblasti, da bodo prepovedale trgovanje z zobmi povodnih konjev. Po njihovem je to prvi korak v smeri zašite te ogrožene vrste.