Včerajšnji super četrtek je za britanske založnike, knjigarnarje in ljubitelje knjige zelo pomemben dan. Gre za datum, okoli katerega so razvrščeni najpomembnejši knjižni izidi. Oktobrski super četrtek napoveduje črni petek, ki sledi v novembru in za številne predstavlja najboljši čas za nakupovanje oblačil in elektronike. Oba datuma namreč označujeta posebne ponudbe in popuste številnih svetovnih trgovcev. Super četrtek je zanimiv predvsem za ljubitelje knjig, saj na ta dan založniki izdajo nekaj najtežje pričakovanih naslovov leta. Med naslovi, ki se jih bralci letos najbolj veselijo, sta dve novi knjigi o magičnem svetu Harryja Potterja. J. K Rowling bo namreč izdala knjigi Wizarding World: A Magical Yearbook in Harry Potter – A History of Magic.

Lisa Capmbell, urednica pri The Bookseller, je dejala, da izraz uporabljajo od oktobra 2008. »Opazili smo, da se vsi pomembnejši izidi zgodijo v oktobru,« je dejala za portal iNews. Oktober označuje pričetek predbožičnega časa, knjige, izdane v predbožičnem času pa tekmujejo, katera bo v času obdarovanj in povečanega zapravljanja najbolje prodajana. Četrtki so sicer za založnike že dolgo najbolj dobičkonosen dan v tednu – takrat ljudje z mislijo na vikend kupijo največ knjig.

Stopnjevanje predbožične napetosti

Raziskave kažejo, da je v Veliki Britaniji 35 odstotkov vseh knjig prodanih v zadnjem četrtletju leta. Stopnjevanje pričakovanja se britanskim založnikom očitno izplača.

Letošnji super četrtek ponuja 505 knjižnih naslovov, med drugimi je v tem času izšla nova kriminalka avtorja Da Vincijeve šifre, Dana Browna (Origin). Oktober prinaša tudi novo zbriko kratkih zgodb Father Christmas’ Fake Beard Terryja Pratchetta.

Super četrtek pa ni rezerviran samo za leposlovje. Izšla je namreč tudi nova knjiga Jamieja Oliverja (5 Ingredients – Quick & Easy Food) in priročnik za gospodinjenje avtorice Mary Berry (Mary’s Household Tips and Tricks). Kot pišejo na portalu iNews, so stalnica oktobrskih izidov tudi avtobiografije. Letošnji super četrtek prinaša avtobiografije igralke Dawn French, komedijanke Sarah Millican in pisatelja Dannyja Bakerja.

Po tem ko se je z modnih pist podala v filmski svet, se je Cara Delevigne odločila, da se preizkusi tudi kot pisateljica. Med knjižnimi novostmi super četrtka je namreč tudi njen mladinski roman Mirror, mirror.

Oktober je velik dan za bralce knjig v angleščini. Slovenski bralci pa bodo morali na slovenske prevode del, ki te dni polnijo police britanskih in ameriških knjigarn, počakati še nekaj časa.