Izidi na najmočnejših ženskih teniških turnirjih še naprej kažejo rezultatsko nepredvidljivost. Potem ko je zaradi nosečnosti in rojstva Serena Williams prepustila mesto prve igralke sveta, se na najvišjem mestu nobena teniška igralka ne znajde najbolje. Trenutno je na njem Garbine Muguruza. Španka dokazuje, da je velika borka, a ji ob koncu leta zmanjkuje moči. Njeni porazi ne sodijo več v kategorijo velikih presenečenj.

Simona Halep je imela v letošnjem letu trikrat možnost, da bi postala prva igralka sveta. Dvakrat je bila od velikega cilja oddaljena le eno zmago, a nikoli ni zdržala pritiska. Romunka ta teden za zdaj uživa v Pekingu, kjer se je z gladko zmago proti Marii Šarapovi uvrstila v četrtfinale. Ruski dopinški povratnici je druga igralka sveta z zmago v osmini finala s 6:2, 6:2 odčitala pravo teniško lekcijo.

Na moškem turnirju v kitajski metropoli je Rafael Nadal v uvodnem krogu hodil po robu. Proti Francozu Lucasu Pouillu je namreč v podaljšani igri drugega niza rešil dve zaključni žogici ter po več kot dveh urah in pol dobil dvoboj s 4:6, 7:6 (6), 7:5. Včeraj so bili njegovi udarci močnejši in natančnejši, kar je občutil Rus Karen Hačanov, ki je po uri in pol izgubil dvoboj s 3:6, 3:6. Prvega igralca sveta čaka nov izziv v četrtfinalu, v katerem bo danes vračal »bombe« Američana Johna Isnerja. V Pekingu se je v osmino finala uvrstil slovenski Britanec Aljaž Bedene, ki je gladko s 6:4, 6:2 premagal Španca Marcela Granollersa - Pujola, v osmini finala pa je predal dvoboj Špancu Robertu Bautisti - Agutu, s katerim sta bila v Pekingu partnerja v igri dvojic. Uvrstila sta se v osmino finala, v katerem sta s 4:6, 4:6 priznala premoč Lucasu Pouillu in Špancu Fernandu Verdascu.

Odmeven uspeh med dvojicami v Pekingu sta z uvrstitvijo v četrtfinale dosegli Andreja Klepač in Maria Jose Martinez Sanchez. Slovensko-španska naveza je priznala premoč Rusinjama Eleni Vesnini in Ekaterini Makarovi, potem ko sta izgubili podaljšano igro odločilnega niza s 7:10. Andreja Klepač je na teniški lestvici igralk dvojic napredovala na 27. mesto, medtem ko je Katarina Srebotnik nazadovala na 34. mesto.

Slabše volje je ob koncu sezone Miloš Raonić. Kanadčan črnogorskih korenin je zaradi operacije zapestja izpustil večji del sezone in na svetovni lestvici s tretjega nazadoval na dvanajsto mesto. V Tokiu se je z zmago proti Srbu Viktorju Troickiju zmagovito vrnil na teniška igrišča, a je po prvi igri predal dvoboj drugega kroga proti Japoncu Juičiju Sugiti. Letošnje leto je še posebej zaznamovano s poškodbami, saj imajo poleg Miloša Raonića težave z zdravjem tudi nekdanji drugi redni člani elitne teniške deseterice: Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka in Kei Nišikori.