Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj se je v Montrealu na konju z ročaji uvrstil v svoj četrti finale na svetovnih prvenstvih. Škofjeločan je ob opazovanju tekmecev preživljal stresne trenutke, saj je tekmovanje po prvem dnevu končal na sedmem mestu. Izteklo se je srečno, saj ga v nadaljevanju ni premagal noben telovadec. Finalni nastop v kanadskem olimpijskem kompleksu čaka Bertonclja jutri.

»Pri 33 letih veljam za izkušenega telovadca, toda česa takšnega kot v Montrealu še nisem doživel. V kvalifikacijah mi je uspela ena najboljših sestav, a so me sodniki tako 'porezali' kot še nikoli. Vsaj na velikem tekmovanju ne. Ko sem videl oceno, sem bil prepričan, da ne bo zadoščala za finale. A so sodniki obdržali strog kriterij do vseh telovadcev, tako da sem se vendarle nekako prebil med najboljšo osmerico,« iz Kanade, kjer se počuti izvrstno, sporoča Sašo Bertoncelj. Slovenska reprezentanca je namreč nastanjena v hotelu v središču mesta, zato gre vsak dan na krajši sprehod, da si v skoraj enotedenskem čakanju na finalni nastop zbistri glavo.

V prejšnjih treh finalnih nastopih na svetovnih prvenstvih v Rotterdamu, Tokiu in Nanningu, na katerih se je uvrščal med osmim in četrtim mestom, si je Bertoncelj pridobil ogromno izkušenj. »V finalih svetovnih prvenstev sem doživel različne izkušnje. V Rotterdamu sem se zadovoljil z uvrstitvijo v finale, poraz v Tokiu pa sem težko sprejel. Dolgo sem potreboval, da sem ga prebolel. Najbolje sem tekmoval pred tremi leti v Nanningu, kjer sem v finalu svojo sestavo izvedel zelo dobro, a so bili trije tekmeci pač boljši. Ker kolajne še nisem osvojil, je moj cilj jasen,« je odločen Škofjeločan.

Bertoncelj rad poudari, da si je izbral šport, v katerem nimaš dveh metov ali dveh polčasov. Pravi, da moraš v 30 sekundah, ki jih ima telovadec na razpolago, pokazati vse svoje znanje, v katerem napake niso dopustne. »Včasih to dejstvo težko sprejmem, ko opazujem druge športnike. Za zdaj sem v Montrealu izpeljal prvi del naloge, ki je po mojem težji kot drugi. Kvalifikacije nas je 'preživelo' osem telovadcev od 132. Med finalisti so olimpijski, svetovni in evropski prvaki. Vsi so premagljivi,« je prepričan Bertoncelj. Dvomov, s kakšno sestavo se bo predstavil v finalu, nima: »S trenerjem Sebastijanom Piletičem se na treningih posvečava le težji sestavi, s katero bom imel dve do tri desetinke težjo izhodiščno oceno. Z njo bom konkurenčen najboljšim. Res je sicer, da bosta Max Whitloch in Oleg Vernjajev izvajala sestavi s še težjo izhodiščno oceno od moje, a sta ob moji dobri izvedbi premagljiva,« je samozavesten Bertoncelj.

V finalu konja z ročaji bodo poleg Bertonclja, ki je v kvalifikacijah prejel sedmo oceno (14,525), tekmovali še: aktualni olimpijski prvak na konju z ročaji Britanec Max Whitlock (15,300), Kitajca Weng Hao (15,033) in Xiao Ruoteng (14,866), večkratni ameriški prvak na konju z ročaji Alexander Naddour (14,966), olimpijski prvak na bradlji Ukrajinec Oleg Vernjajev (14,733), aktualni evropski prvak na konju z ročaji Rus David Beljavskij (14,666) ter evropski prvak in svetovni podprvak na konju z ročaji Armenec Merutjun Merdinjan (14,433). Rezervi sta Hrvat Filip Ude (14,400) in Belorus Andrej Lihovickij (14,366).