Japonske oblasti ponovno poskušajo omejiti veliko število smrtnih žrtev, ki so posledica dolgih delovnih ur, pričakovanih od številnih zaposlenih. Vlada predlaga, da se mesečne nadure omejijo na 100 ur in se uvedejo kazni za podjetja, ki to mejo presežejo. Mnogi kritiki sicer pravijo, da te omejitve za delavce še vedno predstavljajo tveganje. Stopnja, na kateri delovne nadure začno postajati resno tveganje za zdravje zaposlenega, je namreč 80 ur.

Japonska vlada je že v lanskem prispevku o fenomenu karoshi zapisala, da eden od petih zaposlenih tvega smrt zaradi preobremenjenosti. V prvih mesecih leta 2016 je več kot 2000 Japoncev storilo samomor zaradi stresa, povezanega z delom, še veliko več drugih žrtev pa je umrlo zaradi srčnih napadov in kapi, nastalih zaradi predolgega delovnega časa s premajhnim številom odmorov.

22,7 odstotka anketiranih podjetij med decembrom 2015 in januarjem 2016 je izjavilo, da nekateri njihovi zaposleni mesečno opravijo več kot 80 ur nadurnega dela. Raziskave so pokazale tudi, da japonski zaposleni v povprečju porabijo le 8,8 dni svojega letnega dopusta in manj kot polovico svojega letnega prihodka. Odstotek lahko primerjamo s 100 odstotki v Hongkongu in 78 odstotki v Singapurju.

Japonska vlada se s fenomenom karoshi ponovno sooča odkar so v javnost prišle nove informacije o smrti 31-letne novinarke Miwe Sado. Ta je v mesecu dni pred srčnim zastojem ob rednem delu oddelala še 159 ur nadur, prosta pa si je vzela le dva dneva.