Na tradicionalni prireditvi Smučarske zveze Slovenije, na kateri se pred sezono zberejo predstavniki vseh športnih panog, ki spadajo pod njeno okrilje, je bilo na Pokljuki presenetljivo sproščeno. Ni bilo čutiti pritiska olimpijske sezone. Glavni slovenski upi v zimskih disciplinah so za zdaj zdravi ter optimistično pričakujejo prve boje za točke svetovnega pokala.

Vse športne panoge znotraj Smučarske zveze Slovenije – alpsko smučanje, biatlon, deskanje na snegu, nordijska kombinacija, smučanje prostega sloga, smučarski skoki, tek na smučeh in telemark – so pred streliščem biatlonskega poligona večinoma izpostavile po dva predstavnika svoje discipline. Drugi tekmovalci, trenerji, predstavniki sponzorjev, vodstvo SZS ter športna ministrica Maja Makovec Brenčič pa so jih pozorno poslušali.

Korak naprej v sproščenosti in pristopu je naredil alpski smučar Boštjan Kline, ki pred sezono deluje pripravljen, da nadgradi lansko smukaško zmago iz Kvitfjella. Alpska smučarka Ilka Štuhec je bila ob številnih obveznostih, ki jih ima v zadnjih dneh do sponzorjev, nenavadno zadržana. Biatlonec Jakov Fak je poudaril, da so lanske zdravstvene težave preteklost. Nosilec dveh olimpijskih kolajn, deskar na snegu Žan Košir, je v minuli sezoni zaradi poškodbe nastopil le enkrat, v olimpijski sezoni pa si želi večkrat, če mu bo dopuščalo telo. Smučar prostega sloga Filip Flisar je bil navdušen, ker so mu v zvezi omogočili, da je lahko v prostorih nordijskega centra v Planici postavil startna vrata. Startu se je zgovorni Štajerec posvečal ure in ure. Smučarska skakalka Ema Klinec se veseli olimpijskega nastopa, ker ga je pred štirimi leti zaradi poškodbe izpustila. Smučarska tekačica Vesna Fabjan ima dodaten zagon, ker bo v Južni Koreji branila olimpijsko kolajno, njena kolegica Anamarija Lampič pa se veseli, da bo februarja na olimpijski progi branila zmago s svetovnega pokala iz minule zime.

Prvi bodo olimpijsko sezono začeli alpski smučarji, in sicer zadnji oktobrski konec tedna z veleslalomskima premierama v Söldnu na avstrijskem Tirolskem. Smučarje skakalce čaka prva zimska preizkušnja 17. novembra v Wisli na Poljskem, biatlonci pa se bodo prvič za točke svetovnega pokala merili konec novembra v Östersundu na Švedskem. »Dobro se zavedam, kako pomemben je začetek sezone. Če dosežeš dober rezultat, dobiš potrditev, da si dobro delal med sezono. Če si slabši, se sprašuješ, ali si na pravi poti. Za zdaj se počutim dobro in motivirano,« pravi Klemen Bauer, ki hrepeni po olimpijskem nastopu. Leta 2010 je bil namreč v sprintu na 10 km v Vancouvru četrti, potem ko so ga v takratni vremenski loteriji prehiteli Francoz Vincent Jay, Norvežan Emil Hegle Svendsen in Hrvat Jakov Fak.