Model bralne naprave, ki so ga nekdanji profesor Tehniške univerze na Dunaju Wolfgang Zagler in njegova nekdanja študenta v podjetju Tetragon razvili za uporabnike, prinaša številne novosti, ki bodo slepim ljudem olajšale branje.

Francoski izumitelj Louis Braille je leta 1825 razvil pisavo za slepe: za osnovo je vzel šest pik, iz katerih je sestavljena vsaka črka. Dunajski inovatorji so te pike razdelili v tri skupine po dve. »Za vsako skupino obstajajo štiri možnosti: dve piki, ena pika desno, ena pika levo ali brez pik.« Te pike so nanesli na male kvadre, ki se ob premiku krožnega zaslona na novo sestavijo in tvorijo črke. »Med branjem uporabnik kazalec namesti na notranjo stran obroča in otipa črke, ki se ob vsakem obratu kroga združijo na novo.«

Stari modeli so imeli v primerjavi z novim nepremično bralno vrstico, za delovanje so potrebovali veliko energije, bili zelo dragi in namenjeni predvsem delu v pisarni. Z novim pomičnim zaslonom želijo raziskovalci Braillovo pisavo postaviti v današnji čas računalnikov in pametnih telefonov. Posledico togosti starejših modelov vidi Zagler tudi v porastu nepismenosti med mladimi slepimi ljudmi.

Preden bo naprava prišla do uporabnikov, morajo raziskovalci izbrati še materiale, ki bodo ergonomsko najprimernejši in bodo upoštevali klimatske razmere v različnih predelih sveta. Tudi končna cena še ni točno določena. Krožni zaslon želijo ponuditi za ceno dobrega pametnega telefona, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj.