Bilo je nekaj minut po 14. uri. »Peljal sem se v smeri proti centru Maribora in se ustavil v križišču Titove ceste in Ulice Pariške komune, ker je na semaforju gorela rdeča luč,« je dogajanje v središču Maribora opisal očividec Matej. »Opazil sem, kako je iz kolone nenadoma zapeljal modri citroën in se ustavil ob avtomobilu, ki je stal v vrsti na levem voznem pasu. Voznik citroëna je zatem odprl okno, se nagnil skozenj, udaril po steklu ustavljenega voznika in takoj zatem začel streljati v moškega, ki je sedel na sovoznikovem sedežu. Streljal je brez premora, vsaj deset strelov je sprožil. 'Bum, bum, bum!' je pokalo.«

Pomoč prepozna

Šokirana priča strelskega obračuna je še videla, kako sta voznik in sopotnik, ki je sedel na zadnji klopi v napadenem avtu, pobegnila čez cesto, nato je očividec pritisnil na plin in zavil v sosednjo ulico, od koder je poklical na številko 113.

Medtem je iz bližnje pisarne na cesto stopil drug Mariborčan. »Potem ko je sprožil zadnji strel, je strelec mirno odpeljal naprej in se po nekaj metrih ustavil na bližnjem pločniku,« nam je dogajanje opisal ta mlajši moški. »Iz parkiranega avtomobila je izstopil starejši sivolasi moški nižje rasti, z nekaj hitrimi strokovnimi prijemi razstavil pištolo, jo odložil na stensko polico in povsem miren počakal na prihod policije ter reševalcev.« Ti so oskrbeli voznika napadenega vozila, ki ga je eden izmed izstrelkov zadel v roko. Za tarčo strelskega napada pa je pomoč prišla prepozno.

Doma hranil orožarski arzenal

Policisti so osumljencu odvzeli prostost in ga posedli v marico, ki so jo parkirali na cestišče takoj za chevroletom, v katerem je tedaj še bilo truplo oškodovanca, približno 40-letnega moškega. Pištola zastava M57 (TT), s katero je osumljenec zagrešil umor, je več kot uro kasneje še zmeraj slonela na stenski polici bližnje stanovanjske hiše. Uniformiranci so namreč čakali, da na kraj dejanja prideta tudi preiskovalni sodnik in okrožni tožilec. Zaradi poteka preiskave je bil več ur za ves cestni promet zaprt ta odsek Titove ceste. V času popoldanske prometne konice so zato nastali daljši prometni zastoji.

Včeraj popoldne še ni bilo mogoče nesporno ugotoviti, kdo je žrtev umora in kaj je bil motiv za to pretresljivo dejanje. Po neuradnih informacijah naj bi bil storilec že stari znanec policije, nasilnež in obsedenec s strelnim orožjem. O Senadu S. iz Maribora so maja lani že poročali mediji. Policisti so ga namreč obravnavali zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini, med hišno preiskavo pa so našli in mu zasegli več kosov strelnega orožja, med drugim avtomatsko puško M70 AB2, dve pištoli zastava M57 (TT) in revolver smith & wesson s pripadajočimi 2661 naboji ter 23 okvirji. Policijska uprava Maribor naj bi več informacij objavila jutri.