Incident na meji se je pripetil v noči na nedeljo, slovenska policija naj bi enega od dijakov, šlo je za državljana Sirije, »vrgla« z avtobusa, zaradi česar je nastala prava drama. Čeprav je imel dijak hrvaški potni list za tujce, mu je slovenska policija prepovedala vstop v schengenski prostor, poročajo hrvaški mediji. »Vsi so kričali, saj niso vedeli, kaj se dogaja. Bili so obupani, ker njihov prijatelj ni mogel z njimi na izlet,« so za Net.hr povedali znanci družin otrok, ki so bili na avtobusu.

Dijak tretjega letnika klasične gimnazije v Zagrebu, ki so ga policisti spremili z avtobusa, na Hrvaškem živi že od leta 2012, pred tem pa je živel v sirskem Homsu. Njegov oče v Zagrebu dela kot ortoped. Doktor Aboud je za hrvaški Jutarnji list povedal, da je poskusil preprečiti morebitne nevšečnosti za svojega sina, zato je na italijanskem veleposlaništvu v Zagrebu v naprej posebej vprašal, ali potrebuje fant iz Sirije, ki ima urejeno bivališče na Hrvaškem ter hrvaški potni list za tujce, še kakršenkoli drug dokument za pot.

Slovenska policija: v potnem listu ni imel vizuma za vstop v schengensko območje

Odgovorili so, da bosta zadostovala potni list in pa potrditev, da je redni učenec na zagrebški šoli in kot tak tudi na seznamu potnikov na avtobusu za Rim. Obenem so z italijanske ambasade poklicali slovensko veleposlaništvo v Zagrebu z enakim vprašanjem in dobili enak odgovor, kot so ga dali sami, še piše Jutarnji list.

V sirskem konzulatu v Zagrebu so za portal komentirali, da jih poteza slovenske policije ne čudi, saj državljani Sirije ne morejo več vstopati v schengenski prostor.

Slovenska policija je v odzivu na twitterju objavila, da so državljanu Sirije zavrnili vstop, ker v potnem listu za tujca ni imel vizuma za vstop v schengensko območje. Dodali so še, da policisti niso uporabili prisilnih sredstev, mejno kontrolo pa da so opravili v prostorih policijske postaje, ne pa na avtobusu.