Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dopoldne s posebnim letalom odpotovala v London, kjer jo jutri ob 20.45 na slovitem stadionu Wembley čaka tekma devetega kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Anglijo. Včeraj dopoldne je 24 izbrancev selektorja Srečka Katanca opravilo trening na Brdu pri Kranju, ki je bil sploh edini na vso moč. Na njem so tudi uigravali zasedbo, s katero bodo napadli za zmago proti vodilni reprezentanci v skupini F. Če želi Slovenija ostati v boju za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije novembra, mora jutri premagati Anglijo, Slovaška pa ne sme zmagati na Škotskem. Nato bi Slovenija v nedeljo v Stožicah morala premagati še Škotsko.

Slovenija je na dosedanjih petih tekmah z Anglijo štirikrat izgubila in enkrat remizirala. Četa Srečka Katanca ima velike težave z gostovanji, saj je v kvalifikacijah za šampionat prihodnje leto v Rusiji na tujem osvojila zgolj štiri točke, za remi v Litvi in zmago na Malti, izgubila pa na Škotskem in Slovaškem. Druga velika težava je neučinkovitost, saj je proti najboljšim trem ekipam v skupini – na dveh tekmah proti Slovaški ter na eni proti Angliji in Škotski – dosegla zgolj en zadetek (!) To je bil gol Roka Kronavetra lani oktobra v Stožicah za zmago proti Slovaški z 1:0. Klub neugodni statistiki je kapetan Boštjan Cesar, ki ga drevi čaka 99. nastop v dresu slovenske reprezentance, odločen, da bodo skušali pripraviti presenečenje na Wembleyu, kjer je na prenovljenem stadionu na dosedanjih 55 tekmah zmagala le Hrvaška.

»Pred nami je zelo pester teden. Mobilizacija in osredotočenost sta popolni, saj bo tekmec v Londonu vrhunska ekipa. Če želimo odigrati popolno tekmo, mora biti naša predstava na najvišji ravni. Vsi bomo morali pokazati vse, kar znamo, torej čisto vse naše najboljše stvari, ki jih znamo,« je poudaril Boštjan Cesar. Ne išče izgovorov, da bodo imeli le tri dni za pripravo, saj so v enakem položaju tudi Angleži. V slogu kapetana je poskrbel za veliko pogovorov s soigralci in jih pohvalil, da vsi dobro vedo, kakšna naloga jih čaka.

Cesar ima veliko izkušenj z igranjem na kultnem stadionu Wembley. Na prijateljski tekmi pred osmimi leti je zakrivil enajstmetrovko, čeprav je Rooney v dvoboju v kazenskem prostoru težje poškodoval slovenska branilca. Pred tremi leti je Slovenija vodila z 1:0, na koncu pa izgubila z 1:3. »Izkušnje so v pomoč, a vsaka tekma je posebna zgodba. Starejši, ki smo že bili na tem stadionu, bomo svetovali mlajšim. Z združenimi močmi smo najmočnejši. Najprej moramo biti mi na najvišji ravni, da bomo lahko sploh začeli razmišljati o treh točkah. Obljubljam, da bomo pustili srce na igrišču,« je navijačem sporočil 35-letni član italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone.

Slovenija optimizem črpa iz prve tekme v Stožicah, na kateri bi si zaslužila zmago, a jo je končala z 0:0 zaradi izjemnih obramb angleškega vratarja Joea Harta. »Takrat smo igrali doma, zato je bilo lažje. Tudi tokrat moramo razviti igro in biti napadalni vseh 90 minut, saj smo bili v preteklosti že kaznovani, ko smo popustili v ključnih trenutkih,« je recept za uspeh razkril Cesar, ki upa na ugoden razplet tekme v Glasgowu med Škotsko in Slovaško.

Napadalec Tottenhama Harry Kane kot po tekočem traku dosega zadetke. Samo septembra jih je zabil 13 (11 za klub in 2 za reprezentanco), zato Cesarja čaka veliko dela, da ga bo ukrotil. »V vsej karieri se nisem bal nikogar, zato se tudi Kanea ne. Je v izjemni formi, na tekmi doseže vsaj po en zadetek. Nedvomno me čaka težka bitka z njim, a ne smemo pozabiti na druge angleške reprezentante, ki so zelo kakovostni,« je samozavesten Cesar. Ne dela si utvar, da bi Angleži podcenjevali Slovence, čeprav na zadnjih dveh tekmah s Slovenijo in Litvo potrebujejo še dve točki za teoretično potrditev prvega mesta, ki vodi neposredno na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji. Anglija je neporažena že 37 kvalifikacijskih tekem za velika tekmovanja. Ker Angleži igrajo doma, bodo skušali z zmago potrditi uvrstitev na svetovno prvenstvo in uspeh proslaviti skupaj z navijači.