Ali se težišče razmisleka, dogajanj, razvoja in vodenja države premika iz še obvladljivih poti v smeri negotovosti, neodločnosti, podrejenosti oziroma podrepnosti, pravne, ekonomske, socialne in splošne družbene odvisnosti? Ali se je mogoče s spremembo meje Slovenije središče Geossa preneslo iz Vač pri Litiji v Šenčur pri Kranju ali pa celo v Grosuplje?

Morda pa samo nismo zaupali odgovornih družbenih mest pravim ljudem in nas že dolgo časa žejne vodijo čez vodo. Če so rešitve v narcisnih osebah, vprašljivih etikih, ki bodo v zgodovino prišli zaradi bodečih žic in zavzemanja za jedrsko vojno, v moralistkah, ki zagovarjajo slovensko potico in ob posilstvih žena prepoved prekinitve nosečnosti, pa še v ustavno nepogrešljivih politikih, njihovih orožarskih odpustkih in v primeru TEŠ 6, cerkvenih Zvonovih in iranskem pranju denarja, strankarsko političnih ter bančnih navezah, pa še in še je zadev, potem se nam res zelo slabo piše. Brez odgovornosti oblastnikov, ki anarhistično delajo, kar hočejo, tudi demokracija in volja ljudi ne prideta do izraza.

Neumnosti, ki se dogajajo tudi pri nas, so tudi del naše, državljanske odgovornosti, ker volimo in ne zahtevamo odpoklica tistih, ki nas vodijo po poti, ki ni prava. Vsake volitve so za vsakogar od nas odraz resnega razmisleka o kandidatih, o rezultatih preteklega dela in o prihodnjem razvoju. V vsakem primeru pa bi že enkrat morali dati »rdeči karton« brez odpustka tistim, ki so nas zavedli in nas še zavajajo.

Igračkanje, šovi, nastopaštvo pa naj bodo za neodgovorne in nedorasle bolj na računalnikih kot pa v realnem življenju. Vsekakor pa pri vsem skupaj pričakujem malo več podpore v sredstvih javnega obveščanja, ki bi se po mojem skromnem mnenju morala malo distancirati od »uravnoteženosti« neumnih mnenj na eni strani ter verodostojnih stališč na drugi.

Torej kar nekaj vprašanj, ki zahtevajo bolj resen razmislek o stanju v državi, Evropi in svetu. Pravih odgovorov pa še ni na vidiku. Kaže, da neumnost nekomu ustreza.

Miloš Šonc

Grosuplje