Ni imel policijske kartoteke, največ, kar je zagrešil, je bil prometni prekršek. Ni videti, da bi bil povezan s kakšno domačo ali tujo skrajno skupino. Ni mu manjkalo denarja in ni ustvarjal vtisa, da bi bil v stiski. Zakaj je torej 64-letni Stephen Paddock skrbno skoval načrt, rezerviral sobo s primernim razgledom na koncertno prizorišče na prostem, nakupil kopico streliva, orožja in dodatkov za učinkovitejše streljanje, da je lahko v nedeljo v Las Vegasu uprizoril največji puškarski pokol v sodobni zgodovini ZDA in pobil najmanj 59 obiskovalcev festivala kantri glasbe, več kot 500 pa jih ranil? Policija priznava, da odgovorov še nima. Predsednik Donald Trump pa nanje namiguje. »Bil je bolan, blazen človek, veliko problemov,« je rekel danes. Več ni povedal, pomenljivo pa streljanja ni hotel označiti za domači terorizem. Odgovornost je prevzela Islamska država, rekoč, da se je Paddock pred nekaj meseci spreobrnil v islam. FBI pravi, da za to ni nobenih dokazov.

Oče je bil bančni ropar

Policija in tudi mediji prečesavajo preteklost Paddocka, da bi izbrskali, zakaj je v četrtek najel sobo v 32. nadstropju hotela Mandalay Bay in potem v nedeljo čez cesto, čez znameniti lasvegaški Strip, z razdalje 400 metrov streljal v množico 22.000 obiskovalcev koncerta. Njegov brat Eric je bil nad novico osupel. »Kot bi name padel asteroid,« je rekel. Pravi, da je bil Stephen miren človek, računovodja, ki je rad zašel v igralnico, ki je imel več nepremičnin, ki ni imel težav ne z denarjem ne z zbliževanjem z nežnejšim spolom in ki je materi pošiljal škatle s piškoti. »V ničemer ni izstopal,« za ameriške medije pravijo tisti, ki so ga poznali. Živel je v manjšem mestu Mesquite 130 kilometrov severovzhodno od Las Vegasa s 15.000 prebivalci. Imel je spremljevalko, ki je trenutno na Japonskem in naj ne bi bila vpletena. Od vseh podatkov je tako še najbolj izstopalo odkritje, da je bil njegov oče bančni ropar, ki je leta 1969 zbežal iz zapora in bil osem let na seznamu FBI desetih najbolj iskanih oseb.

Brat Eric je vedel, da je bil Stephen ljubitelj orožja. Moški, v čigar prodajalni ga je kupoval, pravi, da obvezno varnostno preverjanje ni pokazalo ničesar sumljivega. Kupil pa ga je veliko. Na njegovem domu so našli 19 kosov orožja in eksploziv. V hotelski sobi, od koder je streljal, pa je še 23 kosov orožja. Z enim si je sodil sam.

Tako kot je v ZDA že skoraj utečeno, tudi temu strelskemu napadu sledi polemika, ali bi morali bolj omejiti prodajo in lastnino orožja. Trump je dejal, da bo čas za to debato že še prišel.