Jesen je čas, ko zorijo granatna jabolka. Ne le da so rdeči plodovi na še zelenih grmih videti naravnost očarljivi, tudi ko jih razrežete, se ne morete načuditi neverjetni estetiki sadeža. Zdi se, da je vse v zvezi s to rastlino prelepo. Zgodaj poleti ima lepe rdeče cvetove, jeseni rdeče plodove, tik pred zimo pa se majhni listi obarvajo v žarečo rumeno barvo. Škoda je le, da granatno jabolko (Punica granatum) raste v toplih krajih, ne pa v celinskem podnebju osrednje Slovenije. Zato si ga res težko omislimo na vrtu v Ljubljani ali Mariboru.

Kar je razumljivo: rastlina izvira iz Mezopotamije in za svojo rast potrebuje toploto. Kako kulturno pomembna rastlina je to, priča tudi to, da so ostanke semen granatnih jabolk našli v arheoloških nahajališčih iz bronaste dobe. Našli so jih tudi v faraonskih grobovih starega Egipta, saj so bila semena granatnega jabolka tam simbol uspešnosti. V Stari zavezi je to plod, ki simbolizira obilje Obljubljene dežele. Na Kitajskem veljajo za simbol plodnosti, v Iranu za nacionalni sadež. Iran je tudi največji izvoznik granatnih jabolk.

Kot rečeno, potrebuje rastlina granatnega jabolka toplo podnebje. Kar zadeva druge pogoje, pa niti ni tako izbirčna: dobro prenaša sušo in se razraste tudi v revni prsti. Lahko zraste v večji grm ali manjše drevo, visoko do šest metrov. Je izjemno trdoživa – v Franciji so našli primerke, stare tudi do 200 let.

Pritlikavo granatno jabolko

A čeprav v teoriji grm granatnega jabolka preživi tudi mraz do minus dvanajst stopinj Celzija, je malo verjetno, da bi lepo uspeval na vrtu celinskega podnebja. Toda lahko si ga posadite v lonec in ga pač vsako zimo odnesete v notranjost. Za to je najprimernejša sorta pritlikavega granatnega jabolka Punica granatum var. nana, ki jo lahko kupite tudi v naših vrtnarijah. Na Japonskem to sorto uporabljajo za gojenje bonsaja, prav zaradi raznolike lepote v letnih časih. Pritlikavo granatno jabolko posadite v velik lonec z zelo dobro drenažo. Zastajanje vode je namreč največji sovražnik granatnega jabolka, saj je rastlina dovzetna za razvoj plesni. Več vode potrebuje le v času cvetenja.

Lonec z rastlino naj stoji na zelo sončnem mestu. Ko jeseni zunanje temperature padejo pod pet stopinj Celzija, rastlino odnesite v notranjost, v ne preveč svetel prostor s temperaturo do deset stopinj. Grm bo v tem obdobju miroval, spomladi, najbolje maja, ko bo že odganjal, pa ga ponovno prestavite ven. Seveda pri gojenju pritlikavega granatnega jabolka ni pričakovati, da nas bo razveseljeval z obiljem sadežev. Zelo verjetno je, da plodovi ne bodo dozoreli, saj za to potrebujejo jesenske temperature od 13 do 16 stopinj Celzija. A nič za to – še vedno jih lahko uporabite cele in posušene kot okras.