Med sladokusci najbolj cenjena goba raste le v štirih državah na svetu, le pri nas pa je njeno nabiranje prepovedano, saj brezobzirni divji nabiralci med ritjem po gozdu povzročijo veliko škode. Raste namreč pod zemljo in jo iščejo s pomočjo posebej izurjenih psov in prašičev, ki lahko njeno izredno močno aromo, zaradi katere so ti gomolji tako cenjeni, zavohajo tudi do 50 metrov daleč. Nepoznavalci pogosto ne razumejo, zakaj bi lahko bila aroma tartufa, ki pri nas raste le v dolinah Dragonje in Rižane ter približno do Črnega Kala, pa če je še tako žlahtna, komu všeč. Svojo zmoto spoznajo, šele ko pokusijo kakšno specialiteto izpod rok veščega kuharja, najraje kje v osrčju Istre. Zanimivo je, da traja sezona črnih tartufov vse leto, zato so tudi precej cenejši, sezona najbolj čislanega in skoraj vrtoglavo dragega belega tartufa pa se začne oktobra in traja do konca januarja. Prav istrski beli tartuf (lat. Tuber magnetum picom), podobno kot istrsko oljčno olje, spada med najbolj cenjene na svetu, enaka vrsta pa uspeva le še v Piemontu v Italiji.