Zgodnje zanimanje in rezervacije za jesenski oddih opažajo tudi v turistični agenciji Palma. Prva povpraševanja so prejeli že v začetku septembra, največ zanimanja strank pričakujejo do sredine oktobra. Hitrejše rezervacije omogočajo večjo izbiro želenih kapacitet, poudarja tamkajšnja vodja odnosov z javnostmi Nika Vrhovnik.

V primerjavi z lanskim letom je letos več zanimanja za jesenske počitnice. Največ povpraševanja imajo za krajši oddih v Sloveniji, aktualne so tako terme kot obala, ter na Hrvaškem. Zelo priljubljeni so v tem času Poreč, Vodice, Zadar in Mali Lošinj. Veliko zanimanja je tudi za izlete v evropska mesta in prestolnice: London, Pariz, Barcelono, Prago, Amsterdam, Rim, Neapelj in Sicilijo. Gre za večdnevne aranžmaje, od tri do šest dni, potuje se z letali in avtobusi. V tem času so priljubljeni tudi križarjenja in daljše počitnice na toplem.

»Za priljubljene destinacije – Neapelj, Sicilijo in Barcelono – imamo celo posebna letala. Čarterske lete ponujamo iz Ljubljane. Starejši in pari brez otrok prisegajo na kombinacijo počitnic na toplem z ogledi znamenitosti. Priporočam večdnevne izlete, med katerimi obiščemo Sicilijo, Neapelj, Pompeje in Sorento. Čudoviti sta tudi kombinaciji Costa Brave in Barcelone ter Krete in Santorinija, ki ponujata mešanico raziskovanja in počitniškega oddiha. Jesen v Mediteranu je zelo lepa, prijetne so temperature zraka in morja. Namesto gneče je povsod umirjeno vzdušje,« najpriljubljenejše aranžmaje opiše Vrhovnikova.

Družinam z majhnimi otroki turistična strokovnjakinja svetuje krajše vikend oddihe v Sloveniji ali na Hrvaškem, ki niso preveč naporni in katerih vsebina je primerna tudi za najmlajše. Priporočljivi so družinsko obarvani izleti, ki vključujejo obiske zabaviščnih parkov, živalskih vrtov in drugih znamenitosti.

»Ravno za čas jesenskih počitnic bomo s čarterji poleteli iz Ljubljane v Maroko, na Sicilijo in v Neapelj ter na Severni Ciper. Malce prej, 12. oktobra, bomo prav tako s posebnim letalom iz Ljubljane poleteli na špansko obalo – na sončno Costa Bravo, ki ponuja počitnice z veliko možnostmi za dodatne izlete, raziskovanje okolice, aktivnosti za družine (vodne in zabaviščne parke). Tudi na Kreto bomo v oktobru leteli vsako soboto,« dodaja sogovornica.

Dopust potrebujemo vsi

Letošnji jesenski počitniški obeti so torej zelo dobri, prav tako pri Palmi ocenjujejo tudi minulo poletno turistično sezono, ko je z njimi na mediteranskih destinacijah počitnikovalo okoli 15–20 odstotkov več gostov kot lani. Najpriljubljenejši so bili grški otoki (od Krete, Kefalonije, Rodosa, Samosa, Kosa, Zakinotosa do Karpatosa) in Hrvaška.

»Čisto morje, lepe plaže, možnosti za raziskovanje otokov, odlična kulinarika, gostoljubni Grki – to so zagotovo glavni razlogi, da je Grčija ena izmed najbolj priljubljenih poletnih destinacij. Hrvaško dobro poznamo, znane so vse prednosti destinacije, zagotovo pa je tudi bližina ena izmed teh prednosti,« pojasni sogovornica.

»Poletje so mnogi izkoristili tudi za krajše in daljše izlete, severni kotički Evrope (Skandinavija, Islandija, Škotska in Irska…) so nasploh priljubljeni v poletnih mesecih. To so dežele s čudovito naravo, Škotska in Irska z bogato zgodovino, gradovi. Temperature v poletnih mesecih tam niso previsoke, zato so še toliko bolj prijetne za potepanja.«

Veliko gostov se je poleti odpravilo tudi na križarjenja. »Gospodarska konjunktura se čuti tudi v turizmu oziroma v odločitvah Slovencev, kam bodo potovali, za koliko časa itd. Vseeno pa bi lahko rekli, da so se ljudje tudi v času krize odločali za počitnice, izlete ter da niso bistveno spreminjali svojih potovalnih navad. Dejstvo je, da dopust potrebujemo, še posebej v tem hitrem tempu, v katerem se svet vrti danes. Moramo vedeti, da nekateri čakajo na zaslužene počitnice skoraj vse leto, ljudje se temu danes enostavno niso pripravljeni odpovedati, vsaj po naših opažanjih. Oddih potrebujemo, včasih le prilagodimo dolžino počitnic oziroma potovanja,« ugotavlja Vrhovnikova.

Občutek zanesljivosti

Opaža tudi porast dolgih potovanj in vse več gostov, ki z njimi odidejo na potovanja na druge celine oziroma v bolj oddaljene dežele. »Lahko bi rekli, da se za potovanja ali počitniške aranžmaje, kamor so vključena tudi križarjenja in stanejo tisoč ali več evrov na osebo, odloča približno petnajst odstotkov naših gostov.« Mimogrede, najdražje je sedemnajstdnevno potovanje v Avstralijo in na Novo Zelandijo, za katero je treba odšteti 5190 evrov.

Kljub napredku tehnologije in številnim možnostim spletnih počitniških nakupov sogovornica ugotavlja, da se čedalje več ljudi vrača v turistične agencije: »Iskanje letalskih vozovnic in hotelov vzame ogromno časa. Temu se je treba temeljito posvetiti in kupci se tega dobro zavedajo.«Številne turistične agencije imajo konkurenčne cene in ponujajo optimalne časovnice letov. »Ljudje nas pokličejo in priznajo, da njihova izbira prek spleta ni bila v redu, da so morali na letališču na naslednji let čakati tudi po osem ur, nekateri so morali tam celo prenočiti. Z optimalno načrtovanim letom potniki ne izgubljajo časa, prednost so tudi nastanitve v preverjenih hotelih, saj imamo turistične agencije partnerje po vsem svetu. Vemo, kaj priporočamo. Če gre kaj narobe, imamo v hotelih svetovalce in predstavnike, ki lahko takoj priskočijo na pomoč.«