Proteaze so za zdravje izjemno pomembna skupina encimov, zato se z njimi ukvarja veliko raziskovalnih skupin, pa tudi farmacevtskih in biotehnoloških podjetij. Nepravilno delovanje proteaz je namreč povezano z nastankom številnih bolezenskih stanj, zato zaviralci proteaz predstavljajo pomemben del proizvodnje zdravil, je pojasnil znanstvenik Marko Fonović.

Trenutne metode, ki so na voljo za takšne študije, so dolgotrajne in eksperimentalno zapletene, poleg tega zaradi različnih tehničnih omejitev pogosto ne dajo dovolj zanesljivega rezultata. Pristop, ki so ga razvili znanstveniki IJS, pa po njihovih navedbah omogoča učinkovito, zanesljivo in hitro določanje specifičnosti proteaz. Opraviti ga je namreč mogoče v samo dveh dneh, medtem ko dosedanje metode trajajo od enega do dveh tednov.

Metoda, poimenovana DIPPS, je tudi edina, ki omogoča določitev specifičnosti proteaz, ki delujejo v ekstremnih razmerah, kot so visoke temperature (od 50 do 100 stopinj Celzija) ter v kislem oziroma bazičnem okolju.

Zaradi svoje vsestranskosti je metoda po pojasnilih raziskovalcev zelo uporabna v farmaciji pri razvoju testov za spremljanje aktivnosti proteaz, v biotehnoloških raziskavah pri testiranju biotehnološko uporabnih proteaz v ekstremnih pogojih in v biomedicini pri razvoju molekularnih orodij za študij proteaz.

Raziskava je vzbudila veliko zanimanja v znanstvenih krogih

Raziskava je bila objavljena v ugledni znanstveni reviji EMBO Journal. Pri raziskavi so sodelovali sodelavci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo IJS in centra odličnosti CIPKeBiP Robert Vidmar, Matej Vizovišek, Dušan Turk, Boris Turk in Marko Fonović.

Pristop, ki je v celoti plod domačega znanja, je sprožil veliko zanimanje v mednarodnih znanstvenih krogih. Takoj po objavi je raziskovalno skupino kontaktirala tudi ena izmed vodilnih svetovnih farmacevtskih družb in izrazila interes za njeno uporabo, so še zapisali na IJS.