Premier Rami Hamdala je na seji pozval h koncu več kot desetletnega razkola med gibanjem Hamas, ki nadzira Gazo in palestinsko vlado s sedežem na Zahodnem bregu. »Tu smo, da bi obrnili stran in končali delitve, obrnili nacionalni projekt v pravo smer ter ustanovili (palestinsko) državo,« je palestinski premier poudaril v uvodnem nagovoru. Na seji je tudi ponovil stališče, da ne bo palestinske države brez območja Gaze.

Seja je potekala v uradni rezidenci palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, na njej pa niso bili prisotni predstavniki gibanja Hamas.

Gibanje Hamas je mednarodno priznanim palestinskim oblastem prepovedal vstop na območje Gaze po krvavih spopadih leta 2007, prejšnji mesec pa pod pritiskom Egipta privolil, da se lahko vrnejo. Po navedbah egiptovskih virov naj bi se danes v Gazi sešla vodja egiptovske obveščevalne službe Haled Favzi in vodja Hamasa Ismail Hanija.

Previdni optimizem ZN

Odposlanec ZN za Bližnji vzhod Nickolay Mladenov je v ponedeljek dejal, da je »previdno optimističen« glede spravnih pogajanj med Palestinci. »Če bo regija še naprej sodelovala, če bo Egipt nadaljeval svojo vlogo in če bodo politične stranke še naprej pripravljene sodelovati z nami v tem procesu, potem je uspeh mogoč,« je dejal za AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je danes izjavil, da bo Izrael zavrnil vsakršni spravni dogovor med palestinskima gibanjema, če se Hamas ne bo razorožil. »Nismo pripravljeni sprejeti lažnih sprav, v katerih se palestinska stran domnevno spravlja na račun našega obstoja,« je v sporočilu poudaril Netanjahu, ki je od Hamasa zahteval, naj prekine odnose z Iranom.

Hamas, ki je leta 2007 s silo prevzel oblast v Gazi, je minuli mesec izrazil pripravljenost obnoviti dialog z gibanjem Fatah o uresničitvi spravnega dogovora iz Kaira iz leta 2011 o oblikovanju vlade narodne enotnosti z drugimi palestinskimi skupinami. V Fatahu so se na sporočilo Hamasa odzvali previdno.

Gaza, majhen pas ozemlja ob Sredozemski obali, kjer v zelo slabih razmerah živi dva milijona ljudi, je pod izraelsko blokado, odkar je Hamas prevzel nadzor nad območjem. Palestinski predsednik Abas je nedavno okrepil pritisk na Hamas, ko je od Izraela zahteval, naj zmanjša dobavo elektrike Gazi. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so razmere za življenje na tem območju katastrofalne.