Vodilni fizioterapevti opozarjajo, da so oslabljene mišice glavni razlog za številne padce in zlome pri starejših ljudeh. Po ocenah britanskega združenja fizioterapevtov (CSP) kar četrtina starejših od 65 let ne stori ničesar za ohranjanje mišične mase.

V združenju pravijo, da lahko spremembe povzroči že opravljanje vsakodnevnih opravkov, kakršno je denimo nakupovanje življenjskih potrebščin. Internetno nakupovanje bi naj precej pripomoglo k temu, da starejši vse redkeje zapustijo udobje svojega doma in se podajo na pot do trgovin. Cena za tovrstno udobje so najpogosteje oslabljene mišice in posledično pogosto krajša življenjska doba.

Vrtnarjenje in nakupovanje namesto fitnesa

Fizioterapevti poudarjajo, da je izvajanje vaj za moč nujno potrebno vsaj dvakrat na teden. Strokovnjaki svetujejo vaje z utežmi, a tovrstno vadbo lahko nadomesti tudi nošenje vrečk iz trgovine do doma.

Kot piše BBC, britansko državno zdravstveno službo na leto operacije kolkov stanejo približno milijardo funtov. Večina zamenjav kolkov je potrebna zaradi padcev, do katerih pri starejših najpogosteje pride zaradi oslabljenih mišic.

Vrtnarjenje, sesanje, nakupovanje in joga so dejavnosti, ki lahko znatno pripomorejo k izboljšanju življenja starejših. Karen Middleton iz britanskega združenja fizioterapevtov pravi, da ni nujno neizogibno, da z leti postanemo šibkejši. »Najbolje je vaje za ohranjanje mišične mase vključiti v naš vsakdanjik,« je še dodala za BBC.