Palestinski premier Rami Hamdalah je včeraj prispel v Gazo. Obisk ozemlja, ki je palestinsko, je označil za zgodovinski trenutek, ko naj bi razklana palestinska politika začela pot k pomiritvi in enotnosti ter si tako izboljšala pogajalski položaj proti Izraelu.

Obisk Hamdalaha v Gazi je posledica septembrske obljube organizacije Hamas, da bo razpustila svoje organe oblasti v dvamilijonski Gazi, ki jo nadzira, ter privolila v oblikovanje vlade narodne enotnosti skupaj s Fatahom palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki vlada na Zahodnem bregu. Tako naj bi končali razkol med organizacijama, ki se je začel pred desetimi leti, ko je bilo v spopadih med privrženci obeh strani ubitih 600 Palestincev.

Zdaj naj bi temu naredili konec, kar je očitno posledica pritiska na Hamas z mnogih strani. Predvsem je usahnila podpora obeh glavnih pokroviteljev, Turčije in Katarja – slednjega po tistem, ko je bil deležen blokade arabskih držav zaradi obtožb o podpori terorizma. Pritisnil je tudi Egipt, ki ima edino kopensko mejo z Gazo poleg Izraela. Svoje je dodal tudi Abas s prekinitvijo plačevanja Izraelu za elektriko v Gazi in žuganjem, da bo ustavil plačilo več deset tisoč uslužbencem palestinskih oblasti v Gazi. Veliko je k poskusu pomiritve prispeval še nekdanji Fatahov šef varnosti v Gazi Mohamed Dahlan, izredno vpliven človek iz ozadja, ki živi v Združenih arabskih emiratih, ima odlične zveze v Egiptu in mu pripisujejo, da se spogleduje s predsedniškim položajem.

Hamdalah je včeraj v Gazi dejal, da »smo odločeni zapreti poglavje razklanosti, da bo naša domovina spet združena«. A izzivi so veliki. Največji je verjetno ta, ali bo Hamas izpustil iz rok varnostne strukture v Gazi in nadzor mejnih prehodov, kar se tudi v Izraelu omenja kot pogoj, da bi sedanji poskus palestinske sprave vzeli resno. Ni namreč malo analitikov, ki opozarjajo, da sta Hamas in Fatah že nekajkrat v preteklih letih poskušala s pomiritvijo, pa je vsakič padla v vodo.