David Goffin je bil teniški junak preteklega tedna. Belgijec je prekinil niz šestih zaporednih porazov v finalih ter v Shenzhenu s 6:4, 6:7 (5), 6:3 premagal Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova. Goffin se je na lestvici najboljših v sezoni prebil na 13. mesto, s katerim ohranja možnosti, da si pribori nastop na sklepnem turnirju najboljše osmerice. Švicar Stan Wawrinka in Srb Novak Đoković, ki sta na lestvici pred Goffinom, sta že končala letošnje nastope, Škot Andy Murray pa ima pred najboljšim Belgijcem le pet točk prednosti. Dosegljiva sta tudi Južnoafričan Kevin Anderson in Američan Sam Querrey, s katerima se bo David Goffin bojeval za najprestižnejšo teniško vstopnico.

Najboljši belgijski igralec je v tej sezoni zaradi poškodbe desnega gležnja izpustil veliko turnirjev, med njimi tudi Wimbledon. Njegova vrnitev na teniška igrišča je odlična. Spomnimo, da je bil Goffin najzaslužnejši, da se je Belgija uvrstila v finale Davisovega pokala, v katerem se bo prihodnji mesec pomerila s Francijo. »Težko se je vračati po poškodbah. Še posebno v pomembnih dvobojih. Za zdaj mi gre kot po maslu. Želim si, da bo telo zdržalo napore,« pravi David Goffin.

Ta teden bo najmočnejši moški turnir v Pekingu, na katerem bo prvi nosilec Rafael Nadal. Močan bo tudi turnir v Tokiu, na katerem je prvi nosilec Marin Čilić včeraj že stopil na igrišče. Hrvat je bil prepričljivo s 6:3, 6:2 boljši od grškega kvalifikanta Stefanosa Cicipasa. Ženska svetovna teniška elita je zbrana v Pekingu. V kitajski metropoli igra tudi Maria Šarapova, ki je bila deležna številnih kritik na OP ZDA v New Yorku, ker je imela »sezonsko vstopnico« za nastope na osrednjem stadionu. Rusinja je prejela povabilo organizatorjev, ki ga je upravičila z zmago v prvem krogu s 7:6 (3), 5:7, 7:6 (7) proti 16. nosilki Anastasiji Sevastovi. Latvijka je imela v podaljšani igri tretjega niza zaključno žogico, dvoboj pa je trajal več kot tri ure. Senzacijo prvega kroga je včeraj pripravila Čehinja Barbora Strycova, ko je po vodstvu s 6:1, 2:0 prisilila prvo igralko sveta Garbine Muguruza, da je predala dvoboj. V prvem krogu se je poslovila tudi Sloane Stephens, zmagovalka OP ZDA. Američanko je po dobri uri s 6:3, 6:0 ugnala rojakinja Christina McHale.

Na teniških lestvicah pri najboljših ni večjih sprememb. Najopazneje je z desetega na osmo mesto napredovala Jelena Ostapenko, zmagovalka letošnjega Rolanda Garrosa. Latvijka je dobila zajeten kup točk z uvrstitvijo v polfinale v Wuhanu, kjer je v četrtfinalu premagala Garbine Muguruza. »Ponosna sem, da sem obrnila dvoboj proti Garbine Muguruza. Potem ko sem prvi niz gladko izgubila, sem našla rešitev. Takšen napredek v igri mi daje samozavest, ki sem si jo priborila z dobrimi igrami v tej sezoni,« pravi Jelena Ostapenko.

Slovenski tenis znova nima svojega predstavnika v elitni stoterici. Iz nje je izpadel Blaž Kavčič, ki je z 99. nazadoval na 107. mesto. Polona Hercog kot najboljša Slovenka zaseda 129. mesto. Nove poraze v konkurenci dvojic nadaljuje Katarina Srebotnik, ki je včeraj v Pekingu v paru z Ukrajinko Olgo Šavčuk proti Avstralki Casey Dellacqua in Američanki Ashleigh Barty dobila le tri igre.