Podjetje Polaroid je bilo nekoč Apple svojega časa. Z napredno tehnologijo so sprva proizvajali polarizirana sončna očala, splošno prepoznavnost pa so si ustvarili s polaroidnimi fotoaparati, ki v trenutku natisnejo fotografijo na poseben papir.

Za podjetje so bila sicer zadnja desetletja poslovno precej viharna, saj so nekajkrat bankrotirali, vendar še vedno ostajajo prisotni na trgu. Leta 2014 so denimo predstavili svojo kamero cube (kocka), ki se močno zgleduje po akcijskih kamerah, uporabnikom pa je znana predvsem po zanimivem videzu.

Njena stranica meri zgolj 35 milimetrov, kar jo uvršča med najmanjše tovrstne kamere. Zlahka jo pospravimo v žep in popolnoma pozabimo nanjo, dokler ne nastopi trenutek za ustvarjanje fotografij in videov. Tu se obnese povsem zadovoljivo, glede na ceno. Fotografije zajema v ločljivosti 6 mp, video pa v polni ločljivosti.

Čeprav to danes zmore že skoraj vsak mobilni telefon, so take priročne in trpežne kamere dobrodošel pripomoček, če želimo poskusiti kaj novega. Cube je namreč opremljena z magnetnim dnom, kar ji omogoča nameščanje na razne kovinske podlage in izkoriščanje drugačnih ustvarjalnih kotov. Po želji pa lahko dokupimo še kopico nastavkov za pritrjevanje, ki tovrstno rabo še izboljšajo.

Letošnji model pri nas ohranja ceno manj kot 200 evrov, najosnovnejša različica brez brezžične povezave pa stane dobrih sto evrov. Slovenski uporabniki imamo sicer nekoliko omejen dostop do teh kamer, saj jo pri nas ponuja zgolj podjetje Conrad, jo pa zagotovo lahko izbrskate pri tujih spletnih ponudnikih.

V času našega preizkusa nam je kamera precej zrasla pod kožo. Zajema dobre širokokotne fotografije, prav tako video, čeprav se ta vseeno ne more meriti z najboljšimi konkurenti na trgu. Njena baterija zdrži približno 90 minut, je izredno preprosta za uporabo, saj ima na ohišju zgolj en sam gumb za upravljanje, odporna proti udarcem, preživi pa tudi naliv dežja.