Igralke in člani strokovnega vodstva slovenske izbrane vrste so si dan pred dvobojem s Čehinjami v Zlatorogu v živo ogledali tekmo Celje Pivovarna Laško – Kielce v evropski ligi prvakov. Čeprav so vstopnice s sobotnega klubskega obračuna veljale tudi za današnjega reprezentančnega, se je na tribunah celjske dvorane zbralo manj kot 500 ljudi. Ti so že sredi prvega polčasa trikrat videli pet zadetkov prednosti za Slovenke (9:4, 10:5, 11:6) in vse je kazalo, da bodo zlahka strle nasprotnice, ki so na lanskem EP osvojile deseto mesto (Slovenija je bila 14.).

Ekipa selektorja Uroša Bregarja, ki je v primerjavi z zadnjimi reprezentančnimi akcijami nastopila brez osmih standardnih igralk, je še v 41. minuti vodila z 21:18, a so gostje v slabih petih minutah dosegle delni izid 5:0. V dramatični končnici so jih Slovenke ujele pri 25:25, nato pa z igralko manj – izključena je bila Alja Vrček – dvakrat povedle za ena: za 27:26 je zadela Teja Ferfolja, za 28:27 pa Tjaša Stanko, z 11 goli prva strelka tekme. Čehinje so izenačile na začetku zadnje minute, po Bregarjevi minuti odmora pa so imela njegova dekleta še 23 sekund časa za zadnji napad. A do zadnjega znaka sirene jim ni uspelo streljati na češka vrata, po prekršku in izteku igralnega časa pa je strel Ane Gros z devetih metrov končal v gostujočem bloku.

»V drugi polovici drugega polčasa se je zgodilo to, kar se je zgodilo že na prvi tekmi na Danskem. Slabo smo se gibali brez žoge, v nekaterih osnovnih elementih igre smo bili slabši. Čehinje nas s svojo obrambo niso presenetile, a se nismo znali najbolje odzvati nanjo. Veseli me, da smo v končnici spet vstali od mrtvih in se vrnili v igro, čeprav smo bili z igralko manj v zelo težkem položaju, a na koncu nam je zmanjkalo nekaj športne sreče še za drugo točko. Remi je realnost in nismo razočarani. Toda najpomembneje je, da tekme nismo izgubili in smo še vedno v igri za napredovanje,« je razplet komentiral selektor Uroš Bregar. Igralka Neli Irman je opozorila: »Naša ekipa je mlada, oslabljena in neizkušena, zato bi morale starejše in izkušenejše igralke v odločilnih trenutkih prevzeti večjo odgovornost v igri.« Njena soigralka Tjaša Stanko ni bila najbolj zadovoljna z delitvijo točkovnega plena: »V prvem polčasu smo igrale dobro, v drugem pa smo enostavno premagale same sebe. Naredile smo občutno preveč napak, Čehinje pa so nas zaradi tega dohitele in na koncu iztržile neodločen izid.«

V drugem ciklusu kvalifikacij za Euro se bodo Slovenke marca prihodnje leto dvakrat pomerile z Islandijo.

Skupina 5, drugi krog: Slovenija – Češka 28:28 (15:14), Islandija – Danska 14:29 (4:13), vrstni red: Danska 4, Češka 3, Slovenija 1, Islandija 0.