Ljubljana bo od 5. do 7. oktobra že petič gostila Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (MBFWLJ), k sodelovanju pa so tudi tokrat povabili vplivne modne oblikovalce iz vse regije. Glavno besedo pri izbiri oblikovalcev je imel programski in umetniški direktor Saša Radovič, na seznamu pa so imena, ki smo jih lahko spremljali že na aprilskem MBFWLJ. »Oblikovalci imajo možnost predstaviti svoje kreacije na kakovosten način, za kar skrbi vrhunska ekipa v zakulisju, dogodek pa se lahko kosa z vsemi večjimi modnimi revijami po svetu,« pravi Maja Bulc, lastnica modne agencije Model Group.

Modni dogodek, odmeven tudi v tujini

Da gre za pomemben dogodek, ne le za naš prostor, so potrdili tudi številni modni novinarji in sosednje Hrvaške, vabilu so se odzvali tudi Italijani, celo Nizozemci. »Svojo navzočnost pa so potrdila tudi dekleta, ki uspešno delajo tudi v tujini,« pove Maja Bulc in potrdi, da dekleta z veseljem pridejo domov, v Slovenijo, in sodelujejo na slovenskem tednu mode. In če dekleta, ki se bodo prehodila po modni brvi, nimajo težav s tem, kaj obleči za tako pomemben dogodek, je to navadno velik problem za tiste, ki ne spadajo v krog tistih, ki uživajo naklonjenost modnih oblikovalcev in oblačila dobijo za promocijo. A tudi brez zvez in poznanstev se, kot pravi modna poznavalka, lahko primerno oblečete za modni spektakel.

»Svojim strankam vedno svetujem, naj se izogibajo slogu novoletne jelke oziroma, povedano drugače, vsega preveč. Načeloma za urejen in dogodku primeren videz ni treba posegati po dragih, prestižnih blagovnih znamkah,« pove Maja Bulc, a tudi odkrito prizna: »Se pa opazi razlika med dragimi kosi odmevnih blagovnih znamk in nizkocenovnimi ponudniki, vendar menim, da se danes v poplavi vsega ponujenega lahko tudi z malo denarja zelo dobro oblečete. Drugače pa strankam vedno svetujem, naj kupijo dobre čevlje, suknjiče, plašče in torbe, če seveda imajo to možnost, ter dražje kose kombinirajo s cenejšimi blagovnimi znamkami.« In če se že odpravljate po nakupih, morda še namig za letošnjo sezono: suknjič z dvojnim zapenjanjem, salonarji, ozko krilo, puli z ogromnim ovratnikom, kakovostne kavbojke. »Obvezna pa je klasika – črna oblekica, ki nikoli ne razočara,« še pove Maja Bulc, ki se slovenskega modnega dogodka že veseli.

Pester program do poznih večernih ur

Po predstavitvi kar 17 modnih oblikovalcev in blagovnih znamk iz vse regije, podelitvi strokovne nagrade Mercedes-Benz Fashion Award, ki bo zmagovalcu poleg priložnosti za predstavitev avtorskega dela v obliki samostojne modne revije, instalacije ali razstave, strokovnega priznanja in denarne nagrade prinesla tudi priložnost za sodelovanje z mednarodno blagovno znamko Lee Cooper in blagovnico Maxi, bosta petkov in sobotni večer namenjena zabavi. Priložnostni festivalski klub Kurzschluss bo na MBFWLJ 6. oktobra gostil Sladico, 7. oktobra pa za mešalno mizo prihaja ekipa Sharkastique Tunes (Shark, Sylvain, Jaka) ft. Shapeshifters. Ker je dogodek – vstopnice zanj so že nekaj časa v prodaji – prerasel Cankarjev dom, se oktobrska prireditev seli na Gospodarsko razstavišče.