Osebno na povzročeno škodo na Vrhniki gledam širše, in sicer, koliko je pri vsem tem kriva oziroma odgovorna tudi država.

Leta 2008 je Vrhniko doletela ena največjih katastrof. Država je v stečaj potisnila Industrijo usnja Vrhnika (IUV).

Če govorimo o stečaju IUV leta 2008, katere večinski lastnik je bila država, sprašujem takratnega predsednika vlade, ali ve, koga je postavil na čelo vodenja tovarne, da je usnjarno kot nekakšni izvršni direktor vodil tujec, ki ga ni ki mu je je uspelo uničiti slovensko usnjarsko industrijo. Ali Vrhnika ve, koliko škode ji je država povzročila s stečajem? S tem se ni nihče ne ukvarja.

Občanov Vrhnike ni nihče vprašal, ali želimo imeti Kemis, Hameks, radar, daljnovode, plinovod, neke vsiljene nevarnosti. Imamo poveljstvo sil SV, imamo operativni center SV. Kaj ima Vrhnika od tega?

Zaradi največje tankovske brigade v Jugoslaviji, protizračne obrambe in nadzornega centra preletov letal, ki so bili nastanjeni v prejšnjem sistemu na Vrhniki, je po 70. letu prejšnjega stoletja zaradi kontraobveščevalne zaščite omenjenih vojaških enot na Vrhniki turizem zamrl, bil nekako celo prepovedan, da tujci ne bi vohunili za tuje obveščevalne službe. Vrhnika v tem trenutku nima od česa živeti, delovnih mest ni. Zgradili smo doživljajsko razstavišče, v katerem so razstavljeni zgodovinski eksponati iz vrhniške Ljubljanice, pa je bilo v enem letu prodanih za 8000 evrov vstopnic.

Vrhniki bi zdaj prav prišlo nekaj milijonov evrov, da recimo občina kupi Močilnik, ki kot vrhniški biser zaradi bančnih luknjačev propada, in se z resnim strateškim turističnim programom začne oživljati turizem na Vrhniki.

Prejšnji teden je bil v znamenju košarke. Postali smo evropski prvaki, najbolj znani »košarkar« v Sloveniji pa je pristal na Dobu. Direktor Doba je izjavil, da ker je »košarkar« sam prišel na prestajanje kazni, bo lahko v polzaprtem oddelku. Verjetno bo delal v pralnici, za kar je tudi kvalificiran. Ja, Vrhnika bi v tem trenutku rabila injekcijo polovične vsote opranega denarja, za kakršno je moral na Dob najbolj znani »košarkar«.

Bi država lahko uredila, da bi ta denar, četudi temeljito opran, prišel na račun vrhniške občine, se sprašujem?

Vid Drašček, Vrhnika