Osem priprtih je varovalo 14 paznikov v neprebojnih jopičih, pred sodiščem pa so bili policisti s puškami, poroča časnik.

Dibran Hoxhaj, ki mu tožilstvo očita, da je po priprtju brata Valona s Kosova prevzel vodilno vlogo v mednarodni kriminalni združbi, ki je čez Slovenijo tihotapila prebežnike in preprodajala velike količine droge, je vsakršno krivdo zanikal.

Policistom pod krinko prodajali drogo

Vlogo vsakega od članov združbe je v petek opisovala tožilka Anja Štrovs. Alena Duranovića, Marka Ceceljo in Ivico Guberca je označila kot tiste, ki so drogo hranili, Duranovića in Ceceljo tudi kot prodajalca. Oče Besim Imeri in sin Blendi sta se v zgodbo vpletla, ko naj bi iz Španije pripeljala večjo količino droge in jo vozila tudi po Sloveniji. Kot razpečevalca droge so kriminalisti zaznali tudi Eltona Shkurtija in Ariana Loshija, Urim Rexhaj, ki je krivdo priznal, pa naj bi bil vpleten tako v prevažanje ilegalcev kot tudi razpečevanje droge.

Tožilka je v petek naštela nekaj konkretnih dejanj, ki so jih odkrili kriminalisti. Med drugim je opisala več primerov, v katerih so obtoženi policijskim agentom pod krinko ponujali ali prodali drogo.

Prevažanje ilegalcev čez mejo

Obtožnica članom združbe očita tudi prevažanje ilegalcev čez državno mejo, kar sta že priznala oče Marjan in sin Gabrijel Deluk iz Krkavč. S tem poslom naj bi se poleg drugih obtoženih ukvarjal tudi Miha Zajelšnik. Tožilstvo trdi, da je posel s prebežniki na Kosovu organiziral Dibran, Valon pa naj bi uredil njihove prevoze čez Srbijo in Hrvaško do slovenske meje. V petih prevozih naj bi čez mejo spravili 30 prebežnikov, v štirih pa še neznano število.

V petek bi se moral prvi zagovarjati Valon Hoxhaj, pa se ni hotel, prav tako ni hotel odgovarjati na vprašanja. Njegov brat Dibran pa je zatrdil, da je nedolžen in da je brat Shqipron zlorabil njegovo prisotnost in ga prikazal kot vodjo. Hkrati je dejal, da brata ne bi želel izdati, če bi se ta ukvarjal z drogo. V tistem je v bran bratu stopil tudi Valon, češ da Dibran nima nič s tem.

Iz Španije z 2,5 kilograma kokaina

Alen Duranović v petek ni hotel odgovarjati na vprašanja, vztrajal je pri tem, kar je povedal v preiskavi. Takrat je priznal, da je za Shqiprona in Valona hranil drogo, vendar je dejal, da ni vedel, da je to kaznivo.

Da ni šel v Španijo po drogo, je zatrdil Besim Imeri, ki naj bi po ugotovitvah kriminalistov iz Španije pripeljal skoraj dva kilograma in pol kokaina. V petek se nista zagovarjala niti Shkurti in Loshi. Cecelja, Guberac, mlajši Imeri in Zajelšnik se bodo zagovarjali prihodnji teden.