Zgodba o Soških vilah Solkance razburja že skoraj desetletje. Vsaj toliko časa si namreč zasebni investitor Gorica Invest prizadeva zgraditi več deset stanovanj. Za prvo gradbeno dovoljenje so zaprosili leta 2009, ko so med italijansko-slovensko mejo in železniško progo načrtovali gradnjo devetih blokov s skupno 153 stanovanji.

Takšni nameri so se bližnji in daljni sosedje močno uprli, zato je investitor načrte spremenil in tam zasnoval niz stanovanjskih hiš. Da pa bi čimbolj izkoristil prostor, je občini predlagal, naj zmanjšala zahteve o velikosti gradbene parcele. Občina je predlogu sledila in v novem občinskem prostorskem načrtu predvidela, da bi se te z minimalnih 250 zmanjšale na 170 kvadratnih metrov, kar pomeni, da bi lahko investitor na isti površini zgradil več hiš oziroma stanovanj. Po zadnjem predlogu naj bi tam zraslo največ 40 enostanovanjskih hiš.

Solkanci: Občina gre na roke investitorju, ne nam

Solkanci so prepričani, da gre občina s takšno rešitvijo preveč na roko investitorju. »Prometne povezave so za takšno poselitev preslabe,« prvo skrb izpostavlja Solkanec Mitja Matelič. Območje gradnje je na eni strani obremenjeno z železniško progo, na drugi z državno mejo, na tretji s poslovno cono in četrti z dostopom do vedno bolj obiskanega kajakaškega centra ob Soči.

»Ko so v kajakaškem centru mednarodne tekme, je to zemljišče popolnoma zaparkirano, zato si domačini prizadevamo, da bi del tega zemljišča odkupila občina in tam uredila parkirišča in zelene površine v sklopu centra,« predlog krajanov predstavi Matelič. Poleg naštetega izpostavlja še drugo skrb krajanov, in sicer pregosto pozidavo. »Ta ni skladna z gostoto pozidave, kot jo poznamo zdaj v temu delu naselja,« pojasnjuje. Krajani vztrajajo pri tem, da bi morala biti gradbena parcela posamezne hiše velika vsaj 250 kvadratnih metrov. Mnogi se ob tako majhni kvadraturi sprašujejo tudi o kakovosti bivanja, ki jo bo tako gosta pozidava prinesla.

»Nimam zadržkov proti gradnji, zemljišče je zazidljivo in verjetno ima tisti, ki je zemljišče kupil, tam tudi pravico graditi. Si pa domačini želimo boljših prometnih povezav in dodatnih parkirišč. Če predvidevamo, da se bo v Soške vile vselilo več mladih družin, bo občina morala poskrbeti tudi za varne poti v šolo. V Solkanu je še vedno veliko mest, kjer poti niso varne, kjer ni pločnikov in ne prehodov za pešce,« opozarja občinski svetnik in Solkanec Uroš Komel. Podjetnika Tomaža Juga, ki ima v bližnji poslovni coni poslovne prostore, prav tako skrbi promet.

»S tako gostoto naseljenosti bomo imeli težave s parkiranjem tudi v poslovni coni. S trenutno ureditvijo ne vidim možnosti za kakovostno bivanje,« pravi. Novogoriški župan Matej Arčon zavrača očitke, da občina sledi kapitalu. Krajanom in svetnikom zagotavlja, da se bodo o tej temi še pogovarjali.

Skriti investitor

Krajani Solkana se doslej nikoli niso srečali z neposrednimi lastniki družbe Gorica Invest, načrte so jim predstavili le njihovi pooblaščenci. Tudi mi smo si včeraj prizadevali priti v stik z investitorji, a je bilo to nemogoče. Svežih informacij o načrtih in poteku gradnje nima niti njihov projektant, ki se je po njihovem pooblastilu tudi že sestal s tamkajšnjimi krajani. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi projekt znova pognali po odločitvi mestnih svetnikov glede predlaganih sprememb občinskega prostorskega načrta. Ti pa o usodi Soških vil še niso rekli zadnje besede.