Danes se je iztekel rok za prijavo na razpis za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ga je finančno ministrstvo objavilo 12. septembra. Potem ko je državni zbor po številnih zapletih konec junija za nova nadzornika vendarle potrdil Andreja Bertonclja in Igorja Kržana ter tako popolnil nadzorni svet SDH, pa je le nekaj dni zatem kot nadzornica odstopila Barbara Smolnikar. Smolnikarjevo, sicer dolgoletno predsednico uprave NLB Vita, je namreč nadzorni svet zavarovalnice Triglav avgusta imenoval za članico uprave s petletnim mandatom, vendar mora za opravljanje funkcije pridobiti še dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor (AZN).

Zapleti z nadzorniki že od decembra lani

Od decembra lani, ko sta se v nadzornem svetu SDH zaradi smrti nadzornika Drage Ferfolje in imenovanja nadzornice Lidie Glavina na položaj predsednice uprave SDH sprostili dve mesti, je to zdaj že tretji poskus države, da dokončno popolni nadzorni svet SDH. Za ti dve mesti v nadzornem svetu sta se na predlog vlade sprva potegovala Franc Žmavc in Željko Puljić. Zaradi številnih javnih očitkov na njun račun in tudi zaradi nezadostne podpore med koalicijskimi poslanskimi skupinami sta konec marca od kandidature odstopila. Puljić in Žmavc sta ob tem poudarila, da sta se za ta korak odločila predvsem zaradi političnih igric. Konec junija pa je parlament z veliko večino za nova nadzornika upravljalca 13 milijard evrov vrednega državnega premoženja imenoval Andreja Bertonclja in Igorja Kržana.

Nadzorni svet SDH, ki je lahko petčlanski, ima trenutno štiri člane. Poleg predsednika Damjana Belića ter Bertonclja in Kržana, v njem sedi še Duško Kos. Na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, še ne morejo razkriti, koliko kandidatov za nadzornika državnega upravljalca se je prijavilo na tokratni javni razpis, več naj bi bilo znano sredi prihodnjega tedna. Ministrstvo išče predvsem kandidate s strokovnim znanjem iz korporacijskega prava, upravljanja obveznosti in premoženja ter strokovnim znanjem s področja financ.