Flamski Inštitut za zdravo življenje je objavil prehransko piramido, ki je nekoliko drugačna od tistih, ki smo jih vajeni. Običajna prehranska piramida v spodnjem in največjem delu vsebuje živila, ki bi naj predstavljala glavnino jedilnika. Proti vrhu so po količini razporejena živila, katerih škodljivost narašča. Na vrhu piramide so tako sladkarije, ki bi jih naj človek užival čim manj ali nič. Flamska prehranska piramida pa je nekoliko drugačna – za začetek je denimo obrnjena. Zaradi sprememb, predvsem vsebinskih, je naletela na številne odzive, med katerimi prednjači predvsem začudenje.

Predelano meso enako škodljivo kot sladkor

Na vrh, torej med živila, ki bi morala predstavljali večji del našega jedilnika, so uvrstili vodo, sadje, zelenjavo, tofu in rezance. Slanina, salama in druge mesnine se v piramido sploh niso uvrstile, zanje so namreč prihranili poseben prostor izven piramide, kjer jim družbo delajo sladkarije, sladki sokovi, alkohol, pica in pomfri. Inštitut je Belgijcem svetoval, naj se omenjenim živilom skušajo v čim večji meri izogniti. Nepredelano meso so sicer poleg masla uvrstili na dno piramide med živila, ki bi jih naj zaužili čim manj.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je predlani izdala dokument, v katerem pojasnjuje svoje stališče glede prehranjevanja z rdečim in predelanim mesom. To bi naj bilo za ljudi rakotvorno. Dokument je sprožil buren odziv, še posebej v podjetjih, ki se ukvarjajo s predelavo mesa. Kot pišejo na portalu Quartz,je v ZDA slednjim z lobiranjem pri vladi uspelo doseči, da se o škodljivosti mesa ne govori.

Belgijski strokovnjaki za prehrano se na dogajanje v ZDA in lobije očitno požvižgajo. Iz svoje prehranske piramide so odločno izključili predelane mesnine in jih označili za enako škodljive kot sladkor.

Vsega je kriva sol

Strokovnjaki za prehrano v zadnjem času postrani gledajo predvsem na natrij, ki ga v večji meri zaužijemo s kuhinjsko soljo. Kot piše Quartz, največ soli zaužijemo s procesirano hrano, kar je razlog, da se predelane mesnine uvrščajo v kategorijo najbolj zdravju škodljivih živil.

V mnogih državah, denimo v ZDA, zadnje čase opuščajo prehranske piramide. Namesto tega za količinski prikaz primernosti živil uporabljajo »krožnik«, pri katerem gre pravzaprav za krožni diagram. Tudi na Madžarskem ne uporabljajo prehranske piramide, pač pa imajo »prehransko hišo«. Načini, kako inštituti za zdravje ljudem dajejo napotke o zdravi prehrani, so različni, še bolj pa se razlikuje vsebina njihovih nasvetov. Za zdaj so Flamci edini, ki meso uvrščajo v kategorijo najbolj škodljivih živil.