Rude Boy (1980)

Hecno, da na slovenskih spletnih straneh ne najdete niti enega stavka o verjetno najbolj pomembnem angleškem pank filmu. Gre za igran in malce tudi dokumentarni film o Rayu Gangu, prodajalcu v sex shopu v Sohu, ki pusti svoje delo in postane nosač opreme pri skupini The Clash. Sama zgodba je v ozadju, v ospredju pa je živ nastop skupine v okviru akcije Rock Against Racism v Londonu. Jasno, The Clash so bili skupaj s Sex Pistols najpopularnejši pank bend, a so v nasprotju s Sex Pistols, ki so ves čas poudarjali anarhizem, aktivno stali na aktivni levi strani političnega pola. The Clash so zastopali delavce, temnopolte, izkoriščane… In to je seveda vidno tudi v filmu. Rude Boy je dobil le peščico nagrad po različnih festivalih, bil je prikazan v tekmovalnem programu berlinskega festivala, pa ni zmagal, za nameček pa so ga člani skupine zelo raztrgali tako v intervjujih kot na koncertih. Menda film ni bil tak, kot so se dogovorili z ekipo – Jackom Hazanom, Davidom Mingayem in Rayem Gangom. Njihov problem. Navijačem so, če drugega ne, ostali izjemni posnetki Clashov iz Victoria Park.

Jubilee (1978)

Prvi pravi pank film Jubilej je bil posnet ob srebrni obletnici vladanja angleške kraljice Elizabete. V kaotičnem umetniškem performansu pankerjev, anarhističnih manekenov, transvestitov, polnem norih seksualnih prizorov in video spotov, se režiser Derek Jarman norčuje iz kraljice in angleškega sistema vrednot. Za film so bojda zapravili zgolj 50.000 funtov, nastopajo pa Adam Ant, Toyah Willcox, Jordan, Siouxsie Sioux… Jubille je postal klasika, čeprav v svojem času ni bil uspešen, kritizirala ga je celo pankovska modna oblikovalka Viviene Westwood.

SLC Punk (1998)

Salt Lake City Punk je zgodba Stevena Steva Levyja (Mathew Lillard) in Heroin Boba (Michael Goorjian), ki se sredi osemdesetih po pankovsko zabavata v glavnem mestu Utaha. Bluzita od lokala do lokala, popivata, se drogirata in se pretepata, večinoma z okoliškimi kmetavzarji. Za pravo vzdušje v filmu Jamesa Merendina, menda gre za njegovo osebno zgodbo, skrbi izjemna glasbena spremljava: The Suicide Machines, Exploited, Fear, Stooges, Specials, Ramones, Blondie, Generation X, Dead Kennedys in celo Velvet Underground.

Sid & Nancy (1986)

Krvavo zgodbo o basistu Sex Pistols in njegovi ljubici je bilo seveda treba predelati v film. Sida Viciousa, ki je leta 1978 z nožem do smrti zabodel Nancy Spungen (Chloe Webb), narkomanko, groupie in svojo aktualno ljubico, je odigral zvezdnik Gary Oldman. Glasbo za ploščo, ki je sledila, so prispevali Joe Strummer, Steve Jones, The Pogues, Jon Cale in celo Gary Oldman, ki poje I Wanna Be Your Dog. Film so premierno prikazali na festivalu v Cannesu leta 1986. V finančnem smislu je bil polomija, zdaj po dolgih letih pa velja za klasiko.

Outsider (1997)

Andrej Košak je posnel film, socialno dramo o slovenskem pank bendu, v času smrti Josipa Broza. V glavni vlogi je zaigral Davor Janjić, v vlogi Seada Mulahasanovića - Sida, iz vojaške družine. Zaradi očetove prekomande bi se moral odseliti iz Slovenije, a na koncu, istega dne, ko umre Tito, naredi samomor. Simbolika razpada Jugoslavije in pank muzika v ozadju sta privabila v kino več kot 90.000 gledalcev. Glasbo je napisal Saša Lošić, ob Janjiću so igrali Nina Ivanič, Uroš Potočnik, Jure Ivanušič, Zijah Sokolović, Miranda Caharija, Demeter Bitenc…

Repo Man (1984)

Pankovska znanstvenofantastična road movie komedija, v kateri nastopata Harry Dean Stanton in Emilio Estevez, velja za eno najboljših komedij svojega časa. Film je nekaj malega celo zaslužil – glavni štos je, da ko kdo odpre prtljažnik chevrolet malibuja 1964, ga objame svetloba in izgine, ostanejo le čevlji – a bolj od dveh milijonov dolarjev je pomemben zaradi veliko zanimive glasbe: Iggy Pop, Black Flag, Suicidal Tendencies, Circle Jerks… Film je režiral Alex Cox, angleški režiser, ki ima na vesti tudi pankovski mega hit Sid and Nancy.

Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains (1982)

Mega zvezdnica Diane Lane, ki v zadnjih letih briljira v raznoraznih limonadah, je pri sedemnajstih nastopala v ameriškem filmu o ženski pank skupini The Stains. Dekliški trio najprej doživi velik uspeh in si pridobi velik vpliv, predvsem na žensko publiko, potem pa na hitro pogori. Kar je bila, konec koncev, usoda mnogih pank bendov. V glavni moški vlogi je igral Ray Winstone, pomagala je Laura Dern, v pank skupini Looters, ki nastopa s The Stains, pa so Paul Simonon iz The Clash in Pistolsa Steve Jones in Paul Cook.

The Runaways (2010)

Ustvarjalci filma o ameriški dekliški skupini Runaways so uporabili močan tandem: Kristen Stewart je igrala Joan Jett, Dakota Fanning pa Cherie Currie, članico ansambla, ki je prispevala tudi knjižno podlago za film. Sex and drugs and rock'n'roll bi lahko komentirali vsebino filma, ki ga je režirala Floria Sigismondi. Runaways niso tipičen pank bend, je pa zato, ob njihovem življenju, zelo pankovska muzika filma: MC5, The Stooges, Sex Pistols. Ne pozabite, Joan Jett je imela po Runaways eno največjih rock uspešnic vseh časov, I Love Rock'n'Roll.

Rock 'n' Roll High School (1979)

Glasbena komedija, ki je hkrati parodija na filme o gimnazijskih zgodah in nezgodah, se dogaja na ameriški srednji šoli. Učitelji in ravnatelj želijo, da bi dijaki poslušali klasično glasbo, a se mladi kljub grožnjam ne strinjajo. Uživajo v poslušanju Ramonsov, od naslovne Rock 'n' Roll High School do ponarodele Sheena Is a Punk Rocker, skupaj trinajst komadov, tudi California Sun in Do You Wanna Dance? V filmu Allana Arkusha ima glavno vlogo P. J. Soles, ena od pokvarjenih šolark v grozljivki Carrie.

CBGB (2013)

Dogajanje v newyorškem klubu CBGB, opisano v istoimenskem filmu, so kritiki različno ocenjevali. Film ravno dobrih ocen ni dobil, in to kljub temu, da je v vlogi lastnika kluba Hillyja Kristala zaigral Alan Rickman. Menda je bila realnost prilagojena sodobnemu gledalstvu. V klubu so sredi sedemdesetih nastopili največji ameriški pank bendi, zato mu na tem mestu vse odpustimo: Ramones, Mink DeVille, Talking Heads, Patti Smith, Dead Boys, Wayne County… Zanimivo, CBGB je kratica za Country Bluegrass Blues.