Ko je Thomas Cook leta 1841 organiziral nedvomno enega prvih turističnih izletov in kmalu zatem ustanovil prvo turistično agencijo, si niti v sanjah ni predstavljal, da bo leta 2000 po svetu potovalo 700 milijonov turistov, 2012 milijarda, minulo leto skoraj dve milijardi, leta 2030 pa bo številka presegla dve milijardi.

Dogajanja v turizmu v zadnjih letih izražajo močan optimizem, to pa so dobri rezultati, tudi v Sloveniji, ki postaja vse bolj atraktivna turistična destinacija.

Današnji dan, ki je posvečen turizmu, je praznik za Svetovno turistično organizacijo (WTO) s sedežem v Madridu. V svetovni turistični sistem spada tudi slovenski turizem, saj je naša dežela enakopravna članica WTO od leta 1993.

A turizem se ne rodi sam po sebi, ampak ga je treba oblikovati, tudi s »podrobnostmi« – butičnim turizmom. Ve pa se, da so v turizmu uspešni in prodorni tisti, ki zavzeto delajo, hkrati pa so inovativni in kreativni.

Danes so v številnih slovenskih mestih, krajih in na podeželju pripravili različne turistične aktivnosti, v katerih sodelujejo od najmlajših do najstarejših, zlasti v okviru turističnih društev Turistične zveze Slovenije. Tako bo tudi konec tedna, ko jih bo nemalo mahnilo na svojo najljubšo turistično destinacijo. Mi pa smo vprašali nekatere znane, ki so tudi svetovni popotniki, katera je njihova najljubša turistična točka v Sloveniji.

Brane Kastelic, novinar: Z nahrbtnikom peš po Sloveniji

»To je gora. Ne katera koli, ampak Kranjska Gora, na katero sem zelo navezan že od najstniških let, z leti pa se je navezanost krepila. V Kranjski Gori sem velikokrat pričakal novo leto pred preselitvijo v London in po njej. Tam so se sinova in hči naučili deskati, večkrat so dopustovali z nami tudi sosedje iz Londona, od Angležev do Dancev. Vsakič je bila vmesna postaja Bled z gradom zaradi edinstvenega razgleda, ki ga potrebujem vsake toliko časa. Obožujem tudi Bohinjsko jezero. Je že res, da je London zelo posebno mesto, Wimbledon, kjer živim, pa ima zame poseben čar. Ne samo zaradi moje manjše obsedenosti s tenisom, ampak tudi zato, ker je razmeroma miren in tako zelo zelen, a Slovenija je le moja rojstna dežela. Poletne počitnice že več kot dve desetletji družinsko preživimo v Mojacarju v Andaluziji na španskem jugu, a rad imam tudi dolino Krke, posebno Žužemberk, materin rojstni kraj, v katerem sem preživljal poletja kot otrok. To, kar bi zares rad naredil, pa je, da bi šel na počitniško poletno popotovanje po Sloveniji, najraje peš, z nahrbtnikom, v mnoge kraje, v katerih sem že bil, in v kraje, kjer še nisem bil. Največja želja je povezana s Triglavskimi jezeri. Rad bi jih v živo videl in jih naslikal. Vsakega posebej.«

Zgodbe me delajo turistko

Marjana Grčman, turistična novinarka: Zgodbe me delajo turistko

»Rada se pogovarjam z ljudmi, ki delajo z zemljo in rokami. Ker imajo takšni glavo na pravem mestu. Zato mi je blizu Solčavsko. Prostor, kjer se raztezajo največje visokogorske kmetije v tem delu Evrope in kjer ljudje razvijajo potrpežljiv turizem, s katerim želijo dostojno preživetje. Tam radi povedo, da so imeli najprej vsebino, potem pa so začeli cegle postavljati. V zadnjem času mi je pod kožo zlezla tudi Nova Gorica. Mesto, ki je zraslo iz nič. Na meji, ki je umetno ločila dve kulturi, dva jezika in dve resnici. Vedno znova me očara zgodba o meji, ki je ni, pa je hkrati – skupaj z življenji Goricjanov – postala izložba turizma. Od Gorice so samo streljaj oddaljeni vipavski vinski hrami, kjer človek neha šteti ure dneva… To so zgodbe, ki me odpeljejo na pot. To so zgodbe, ki me delajo turistko.« (Foto: Simon Avsec)

Jan Ciglenečki, predstavnik Slovenske turistične organizacije v Avstriji: Ko Ptuj postane svetovna prestolnica poezije

»Veliko mojega dela je povezanega s predstavljanjem najbolj znanih slovenskih turističnih ikon. Našo deželo tujim obiskovalcem najuspešnejše približamo s preizkušenimi podobami slovenskih naravnih in kulturnih znamenitosti. Te kraje pogosto občudujem tudi sam, ko se tam zadržujem po službeni dolžnosti. Kadar pa najdem nekaj prostega časa, da ga lahko preživim z družino in prijatelji, me pot z Dunaja najprej zanese na domači Ptuj. Starodavno mesto ob Dravi se v zadnjem času lahko pohvali z vedno bogatejšo kulturno ponudbo, primerno tudi za najzahtevnejše goste. Poleg že uveljavljenih in cenjenih kulturnih ustanov in prireditev je zlasti opazna rast poletnih festivalov. Zadnji teden v avgustu, ko na Ptuj pripotujejo najodličnejši pesniki z vsega sveta in nam pripovedujejo verze vsak v svojem jeziku, pa se zberemo vsi člani družine, sicer razseljeni po Evropi. Uživamo v pokušanju najboljših vin in se predajamo izjemnemu razpoloženju, ko naše mesto za nekaj dni postane svetovna prestolnica poezije. Z veseljem se podam tudi na daljše sprehode po strminah vinorodnih Haloz, od koder se odpirajo razgledi na Dravsko in Ptujsko polje ter na nenavadno silhueto Donačke gore. Pri vsaki hiši srečam prijazne domačine, ki radi postrežejo s kozarcem vina. Žal v tej slikoviti pokrajini pogrešam profesionalno gostinsko ponudbo. Večji del dopusta preživljam v rodnem Šmarju pri Jelšah, ki se za zdaj še ni uvrstilo na slovenski turistični zemljevid. Kot številni Šmarčani tudi sam preizkušam svojo kondicijo med kapelicami na romarski poti k sv. Roku, najraje ob sončnem zahodu, ko svetloba čarobno ožari rokokojsko cerkveno notranjščino. Z ženo se potrudiva, da ne zamudiva prve sobote v mesecu, ko na tržnici lahko izbirava med ekološkimi pridelki in drugimi dobrotami z okoliških kmetij.«

Peter Misja, predsednik Turistične

zveze Slovenije: »Podčetrtek z Olimjem je naj«

»Moja najbolj priljubljena turistična destinacija je domači Podčetrtek z Olimjem, kjer že desetletja spremljam uspešen razvoj turizma v naši lepi deželi Sloveniji. Skratka, Podčetrtek z Olimjem je naj! Če se ozrem okoli, po Sloveniji namreč veliko potujem, je veliko lepega, novega in prijaznega narejenega v različnih krajih, kar me zelo veseli. Moram pa izpostaviti zelo turistično Rogaško Slatino, ki je v zadnjih letih naredila velik napredek, ne samo v urejanju kraja samega, ampak tudi pri skupni promociji ponudnikov. Visoko je med mojimi najbolj priljubljenimi domačimi turističnimi destinacijami uvrščen tudi Žalec, ki ni klasičen turistični cilj, a je postal zaradi idej in dobre organiziranosti zelo prepoznaven.«