Bagdadi govori o nedavnih grožnjah Severne Koreje proti Japonski in Združenim državam Amerike, velik del posnetka pa vsebuje različne verske konotacije. Spregovori tudi o bitkah za Mosul, ki so ga v juliju ponovno prevzele iraške sile, ter mestih Raka in Hama v Siriji ter Sirte v Libiji. Govorec poudari, da prelita kri v teh mestih ne bo zaman.

Na zvočni posnetek so se že odzvali predstavniki ZDA. Predstavnik obrambnega ministrstva je za BBC povedal, da so s posnetkom, na katerem naj bi govoril Bagdadi, seznanjeni in že sprejemajo ukrepe za njegovo preučitev. »Čeprav nimamo razlogov, da bi dvomili v avtentičnost posnetka, v tem trenutku še nimamo potrditve.« Predstavnik ameriških sil, ki se borijo proti IS, Ryan Dillon je izpostavil, da bodo domnevali, da je Bagdadi živ, dokler ne dobijo preverljivih dokazov o njegovi smrti.

Bagdadi se v javnosti ni pokazal že od julija 2014, v tem času pa je bilo veliko ugibanj o tem, ali je še živ. Ruske oblasti so junija letos sporočile, da je »zelo verjetno«, da je bil Bagdadi ubit v njihovem zračnem napadu na mesto Raka. Kmalu za tem je njegovo smrt potrdil še iranski uradnik, do trditev pa so bili vsakič skeptični na ameriški strani.