Minuta in pol čez osmo uro zjutraj v studiu Vala 202. »Občutek, kot bi popil dva deci koncentrata adrenalina,« je stanje opisal napovedovalec Tadej Košmrlj, ko se je s sovoditeljem Nejcem Jemcem pripravljal na finalni krog dobrodelne dražbe verjetno najbolj zaželenih športnih copat na svetu. Rdečih superg znamke Nike, v katerih se je vseh devet tekem nedavnega evropskega košarkarskega prvenstva, vključno z zlato finalno, potil eden najperspektivnejših mladih košarkarjev na planetu in ena od gonilnih sil zlate slovenske reprezentance Luka Dončić.

Podpisane superge številka 49,5 so v petkovem jutru čakale na mizi med obema mikrofonoma, dobrih 15 novinarjev, urednikov in tehnikov, mama tega izjemnega košarkarskega talenta Mirjan Poterbin in predsednica Zveze prijateljev mladine Moste - Polje Anita Ogulin pa so nestrpno poslušali glasova dražiteljev Branka in Sama na telefonski liniji.

»Kako lahko deliš 27.129 na tri dele?«

Devet dni prej se je dražba športnih copat začela z izklicno cen 129 evrov. »Trenutno je cena 25.000 evrov,« je zadnja preostala dražitelja v etru pozdravil Nejc Jemec. »Svoj limit sem presegel že za 500 odstotkov,« se je šalil Branko, nato pa vendarle ponudil 26.129 evrov.

»27.000 evrov,« ni omahoval Samo.

Za Branka Burnaća je bilo to vendarle preveč.

»Recimo 27.129 evrov,« je, čeprav so športni copati že bili njegovi, zvišal Samo. Voditelja sta se mu zahvalila v imenu vseh treh otrok, ki jim bo ta znesek odprl nadaljnjo športno pot. Zahvalila sta se Mirjam Poterbin in Košarkarski zvezi Slovenije, ki je pri vsem skupaj posredovala.

»Za koliko fantov gre?« je voditelja prekinil Samo.

»Vsaj za tri,« mu je odgovoril Jemec.

»Kako lahko deliš 27.129 na tri dele?« je vprašal Samo.

»Samo, ali namigujete na 30.000 evrov,« ga je vprašal voditelj. »Namigujem na 30.000 evrov in neham. Lep dan,« se je od poslušalcev poslovil Samo Kupljen, direktor Bauhausa Slovenija.

V ozadju studia Vala 202 se je razlezel dobronameren, privoščljiv in glasen smeh. Jana Vidic, novinarka, ki vsako ponedeljkovo jutro tragične otroške zgodbe skozi radijske valove pripelje v srca poslušalcev, je zaploskala. Objela je asistentko Uršulo Zaletelj. Objela je Anito Ogulin. Vsi navzoči so ploskali. Razširilo se je srčno veselje zaradi treh mladih košarkarskih talentov, ki jim življenjska sreča doslej ni bila naklonjena in so se skupaj s svojo družino znašli v težki socialni stiski. V vsakodnevnem trepetanju, da mesečni dohodki ne bodo zadostovali za plačilo položnic. V zavedanju, da denarja gotovo ne bo za obšolske dejavnosti.

200 otrok čaka svojega botra

Eden od treh fantov, ki mu bo namenjen izkupiček, je devetošolec, ki je ostal brez staršev. »Brez mame je ostal že kot dojenček, pred nekaj meseci mu je nepričakovano umrl še oče, tako da sta z bratom ostala sama,« je pojasnil stric, njegov skrbnik. »Dober je, zelo dober! Trenerji ocenjujejo, da je eden najboljših v svoji generaciji. V svoji starostni kategoriji nastopa tudi za slovensko reprezentanco. Spomladi je bil na mednarodnem turnirju v tujini izbran za najkoristnejšega igralca turnirja,« je stric opisal fantov košarkarski talent. Z babico, pri kateri živita brata, si prizadevata, da bi najstnik vsaj v košarki lahko nemoteno napredoval, a je le ob pokojninah in nizkih dohodkih težko. »Višje ko se vzpenja, bolj se povečujejo stroški potovanj, opreme, treningov. Pred seboj ima veliko let šolanja in upam, da tudi veliko let košarke, to bo treba nekako financirati,« je rekel fantov stric.

»Temelje otrokom brez drugih priložnosti postavljamo vsi skupaj,« je nasmejana dejala Anita Ogulin. Zveza prijateljev mladine spremlja te otroke na njihovi poti in jim ves čas pomaga, tako kot tudi košarkarski klubi. »Ta zgodba bo vsaj trem mladim košarkarjem prinesla uresničitev sanj,« je dodala Ogulinova. V projekt Botrstvo je vključenih nekaj več kot 5000 otrok. Več kot 200 jih še čaka na svojega botra. Doslej so za otroke zbrali več kot 9,2 milijona evrov.

Superge na ogledu v Bauhausovih trgovinah

To je bila že šesta večja radijska dražba v okviru projekta Botrstvo. Doslej so rekordni izkupiček, 45.000 evrov, prinesle Elanove skakalne smuči Petra Prevca po najuspešnejši sezoni. Dobrodelnemu klicu so se poleg Dončića in Prevca v preteklosti odzvali tudi Goran Dragić, kolesar Matej Mohorič in nogometaš Valter Birsa, katerih dresi so dosegli ceno okoli 300 evrov, nekoliko več, 2260 evrov, pa so v radijski dražbi iztržili za hokejsko palico Anžeta Kopitarja. Loka za čelo Luke Šulića in Stjepana Hausera, 2Cellos, sta bila prodana za 12.000 evrov. Rumeno majico zmagovalca dirke Tour de France 2015 Chrisa Frooma je podjetje Sengost kupilo za 13.500 evrov. Dres nogometnega kluba Chelsea, ki so ga podpisali vsi nogometaši v ekipi iz leta 2012, ko so osvojili naslov lige prvakov, so v Bauhausu kupili za 15.100 evrov, pred tem so kupili še dres Cristiana Ronalda za 9000 evrov. Bauhaus je v projektu sodeloval, še preden ga je medijsko podprl Val 202. »Za nas se zgodba samo nadaljuje,« je dejal direktor Samo Kupljen. Vse kupljene predmete je Bauhaus razstavil v svojih trgovinah po vsej državi. »Tudi superge bomo,« je obljubil.