Košarkarska mrzlica, ki jo je po osvojitvi naslova evropskih prvakov povzročila slovenska reprezentanca, bi morala dodatni zagon predstavljati tudi slovenskim klubom. A iz te moke kot kaže ne bo kruha, saj se v zadnjih dneh v košarki govori le o sodniškem bojkotu, zaradi katerega že odpadajo tekme mlajših kategorij, kaj lahko pa se zgodi, da bo prestavljen tudi začetek prve članske lige.

Celotna situacija se je začela kuhati lani decembra, ko je Košarkarska zveza Slovenije na izvršnem odboru sprejela sklep, da se morajo do maja klubi in sodniki dogovoriti glede stroškov za naslednjo sezono. Prvi so namreč izražali željo po znižanju, drugi po zvišanju. Do skupnega sestanka je prišlo šele 8. maja, kjer je bilo dorečeno, da se sodniške tarife ne bodo spreminjale, prav tako ne dnevnice. Klubi in sodniki niso bili enotni le pri kilometrini. Prvi so želeli, da se zniža na 18 centov, drugi, da ostane na 32. Do dogovora na koncu ni prišlo, IO KZS pa je nato prejel predlog Združenja lige Nova KBM, 2. SKL za moške, 3. in 4. SKL za moške ter ženskih klubov o potrditvi dogovorjenih stroškov in znižanju kilometrine, ki je bil sprejet z 12:1. »IO KZS je sprejel sklep, zavedajoč se, da bodo lahko nastopile težave. Zaradi tega smo rekli, da je to samo izhodišče in naj se klubi in sodniki o tem dogovarjajo naprej. Pogovorov ni bilo, Društvo košarkarskih sodnikov (DKS, op. p.) pa je svojim članom poslalo tri dopise, naj bojkotirajo sojenje, ne vračajo pogodb in obrazcev košarkarski zvezi in se ničesar ne dogovarjajo,« pravi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Stvari so prišle tako daleč, da so začele odpadati tekme mlajših kategorij. Ta konec tedna bo že tretji, ko se ne bodo igrale, klubi pa v tem času iščejo svoje rešitve in organizirajo prijateljske obračune. »Ustvarila se je umetna fama, da je društvo sodnikov v sporu s KZS. To ni res. Mi nismo v sporu z nikomer. Ker so se vsi klubi uskladili, smo sprejeli njihov sklep in jih podprli. Ob tem pa jasno in glasno povedali, naj se dogovarjajo naprej s sodniki. Če bodo klubi jutri rekli, naj kilometrina sodnikov znova znaša 32 centov, bomo sklep sprejeli,« razlaga Erjavec. Njegove zadnje besede so sicer težko uresničljive, saj vedno bolj obubožane slovenske klube sodniški stroški močno bremenijo.

Stvari se še dodatno zapletajo, ker je pred vrati nova sezona prve slovenske košarkarske lige. Po naših informacijah pri sodnikih narašča nelagodje, saj je večini dohodek od sojenja v prvi ligi (na tekmo vsak prejme po 152 evrov bruto) pomemben. Ob tem je zanimivo, da o njihovi usodi odloča vodstvo DKS, v katerem imajo posamezniki prihodek zagotovljen, saj bodo svoje delo opravljali v mednarodnih tekmovanjih. Predsednik zveze Erjavec in generalni sekretar Radoslav Nesterović sta včeraj na sestanek povabila vse sodnike in jim v poskusu rešitve situacije zagotovila, da bosta storila vse, kar je v njuni moči, da pride do dogovora med njimi in klubi. A ker tudi to ni pomagalo, obstaja velika verjetnost, da bo za nedoločen čas preložen tudi začetek prve članske lige.