V tujini že vrsto let preverjajo privlačnost delodajalcev, pri nas pa so prvič izvedli raziskavo, ki na podlagi različnih dejavnikov odgovarja na vprašanje, zakaj si zaposleni želijo ostati v podjetju, potencialni kandidati pa v njih zaposliti.

V raziskavi Privlačnost delodajalca, ki sta jo izvedli Competo in Stratkom, je sodelovalo 1562 anketirancev, starih od 18 do 60 let. S pomočjo ankete so želeli odgovoriti na vprašanje, kako splošna javnost ocenjuje privlačnost znamke delodajalcev v sto največjih podjetjih pri nas.

Na lestvico 15 najbolj zaželenih delodajalcev so se uvrstili: Krka, Lek, Kemofarmacija, Danfoss Trata, Akrapovič, Petrol, HSE, Pivovarna Laško Union, Porsche Slovenija, Domel, Banka Intesa Sanpaolo, A1 Slovenija, Adria Mobil, Telekom Slovenija in Gen-I. Najprivlačnejše panoge za zaposlitev so torej farmacija, telekomunikacije in energetika. To so tudi panoge, kjer zaposleni prejemajo najvišje plače v državi.

Največji niso nujno tudi najboljši

Raziskava je pokazala, da se okoli 40 odstotkov vprašanih ne bi želelo zaposliti pri največjih podjetjih, pri želji za zaposlitev pa sta pomembna tako zanimivost dela kot tudi možnost razvoja kariere. Podjetja v tuji lasti niso bolj zaželena od podjetij v domači lasti, na lestvici pa prevladujejo izvozna podjetja. Na področju medsebojnih odnosov so bila javna podjetja slabše ocenjena kot zasebna.