Potem ko so decembra 2012 v Mirni Peči predali namenu novo šolo in vrtec, bodo danes uradno odprli še novo telovadnico. V teh dneh pričakujejo uporabno dovoljenje za dober milijon evrov vredno dvorano, ki so jo gradili od junija 2016.

Pet let, odkar so se preselili v novo šolo, so morali biti učenci in učitelji pri pouku športa precej iznajdljivi. Ob lepem vremenu je še šlo, saj so lahko telovadili na zunanjih igriščih, pozimi in v dežju pa so pouk športa učenci od prvega do četrtega razreda izvajali na šolskih hodnikih in v manjšem trim kabinetu, od petega do devetega razreda pa v stari šolski telovadnici, ki pa je od nove šole oddaljena dober kilometer. »Tja smo učence vozili z avtobusi, zato ni šlo drugače, kot da smo izvajali blok ure športa,« pojasnjuje ravnatelj Osnovne šole Toneta Pavčka Danijel Brezovar. Tako bo, kot kaže, v prihodnjem tednu 296 učencev že telovadilo v novi telovadnici.

Tudi plezali bodo lahko

Nekaj več kot 1200 kvadratnih metrov velika dvorana s 444 sedeži na tribuni omogoča delitev na dve vadbeni površini. V njej bo poleg treningov in tekmovanj v nižjih kategorijah rokometa, malega nogometa, odbojke in badmintona mogoče izvajati tudi košarkarske tekme državne lige in, česar so v Mirni Peči še posebno veseli, tudi programe športnega plezanja, za kar doslej v občini niso imeli pogojev.

»Nova telovadnica bo dvakrat tolikšna, kot je bila stara, ki pa je še vedno uporabna in jo bomo, tako kot novo, še naprej tudi oddajali. Poleg tega, da bodo imeli učenci končno primerne razmere za izvajanje pouka športa, se nam zdi izjemno pomembno, da z novo dvorano omogočamo pogoje za razvoj kakovostnega vrhunskega športa otrok in odraslih,« dodaja Nataša Rupnik, višja svetovalka za družbene dejavnosti in investicije na mirnopeški občini. Za dober milijon evrov vredno investicijo je večino sredstev zagotovila občina sama, skoraj četrtino je primaknilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, okoli 67.000 evrov pa Fundacija za šport. ds