Kljub širokemu naboru kontracepcijskih možnosti zaščite je število nenačrtovanih nosečnosti povsod po svetu še vedno zelo visoko. Odstotki se vrtijo nekaj nad 40 odstotki vseh nosečnosti. »Vendar vse nenačrtovane nosečnosti še zdaleč niso nezaželene. Veliko jih je lahko dobrodošlo presenečenje, z umetno prekinitvijo pa se jih konča dobra polovica,« je pojasnila prof. dr. Bojana Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Ker je splav marsikje prepovedan in ženske nimajo dostopa do medicinske pomoči, je kar 60 odstotkov teh prekinitev nosečnosti opravljenih na tvegan in nevaren način. »Zaradi nelegalnih in nestrokovnih splavov po svetu vsak dan umre 130 žensk,« je poudarila Pinterjeva. Dodala je, da takšne nepotrebne smrti učinkovito preprečuje tudi urejena zakonodaja, ter opozorila, kako nevarno je lahko že pred desetletji izborjeno pravico do prekinitve nosečnosti zlorabljati v politične namene.

Po mnenju Pintarjeve imamo namreč pri nas prav zaradi urejene zakonodaje in pravice do prekinitve nosečnosti že desetletja podpovprečen delež prekinitev nosečnosti. S porodom se pri nas konča 75 odstotkov, s splavom 14 odstotkov nosečnosti, preostalo so spontani splavi.

Tudi maternalna umrljivost, ki združuje umrljivost zaradi nosečnosti, poroda in zapletov po porodu, znaša v Sloveniji 10 do 12 na 100.000 živorojenih otrok. V Afriki, kjer je običajen naraven porod, je umrljivost žensk stokrat večja. Zato zdravniki niso zagovorniki naravnega poroda, ki povečuje možnost zapletov.

»Po svetu zaradi prekinitve nosečnosti in poroda vsak dan umre okrog 400 žensk, tretjina zaradi prekinitve. Lahko bi preprečili vsaj te,« je odločna Pintarjeva. Kot pravi, je podatek še toliko bolj skrb zbujajoč, saj zaradi prekinitve nosečnosti umirajo večinoma mlade ženske, ki za sabo puščajo tudi po več sirot. Zato po njenem mnenju kontracepcija dobesedno rešuje življenja.

Dolgodelujoča kontracepcija

V svetovnem merilu je na tisoč živorojenih otrok 600 splavov, v evropski regiji nekaj pod 300, v EU 230, v Sloveniji pa podpovprečnih 200 na tisoč živorojenih otrok in še upada, razloži Pinterjeva in doda, da v nedogled rezultatov ne bo več mogoče zniževati.

Več nenačrtovanih nosečnosti je med mlajšimi ženskami, saj so te plodnejše, poleg tega kontracepcije pogosto ne uporabljajo pravilno. Zato je eden najbolj učinkovitih načinov zmanjševanja tveganja za nenačrtovane nosečnosti tudi pri njih uporaba dolgodelujočih in povratnih kontracepcijskih metod. Te so žal kljub učinkovitosti še vedno slabo poznane. Učinkovitost teh metod povečuje tudi dejstvo, da njihovo delovanje ni odvisno od dnevne, tedenske ali mesečne rutine posameznice. Pozabljanje na tabletko je namreč ena izmed izrazitih težav z vsemi mogočimi obveznostmi preobremenjenih mladih deklet in žensk.

Zato je nova, dolgodelujoča in povratna kontracepcijska metoda (intrauterini sistem – IUS z 19,5 miligrama levonorgestrela), ki omogoča visokoučinkovito zaščito pred nenačrtovano nosečnostjo za do pet let, dobrodošla izbira za vse in še posebej za mlajše, saj je ta sistem med vsemi dosedanjimi intrauterini sistemi za petletno uporabo najmanjši in sprošča najnižji dnevni odmerek hormonov. Poleg tega sistema, ki zagotavlja več kot 99-odstotno učinkovitost preprečevanja zanositve v vsakem letu uporabe, ni mogoče pozabiti vzeti, saj se vstavi v maternico.

Preprosta uporaba

IUS s hormonom preprečuje zanositev s postopnim sproščanjem nizkega odmerka sintetičnega hormona progestogena v maternico. IUS s hormonom deluje predvsem lokalno, in sicer zgosti sluz v materničnem vratu, zato sperma težko prodre skozenj in doseže jajčece. Poleg tega stanjša maternično sluznico, zato ta težje sprejme oplojeno jajčece, ter v maternici ustvari okolje, ki spermi praktično onemogoča dostop do jajčeca in njegovo oploditev. To pomeni, da se, v nasprotju z drugimi vrstami kontracepcije (na primer kontracepcijsko tabletko, injekcijo ali podkožnim vsadkom), v krvni obtok sprošča manj hormonov.

Enostavna in praktično neboleča je zaradi majhnosti tudi njegova vstavitev ali odstranitev. Ginekolog ga lahko odstrani kadar koli, in ko ženska začuti, da je pravi čas za otroka, se njena plodnost hitro povrne na običajno raven.