Glede na to, da smo imeli dovolj Janeza Janše, ki petindvajset let rovari po tej državi, direktno in indirektno, smo ga prijazno povabili, da pride na tribuno Društva SRP, če si upa, kjer bo on glavni uvodničar. Da bi se izognili presenečenju zanj, kar sicer ni njegova značajska karakteristika, smo mu napovedali, katera vprašanja bi mu zastavili. Hoteli smo mu zastaviti vprašanja, povezana z resnično predstavitvijo njegove vloge v osamosvojitvenem procesu: kdo je prodajal Hrvaški orožje (in kje je denar), kdo je hotel eskalacijo spopada z napadom na kasarne JLA, kdo je odgovoren za uboj Tonija Mrlaka, kdo je lažno obtožil Cirila Zlobca veleizdaje, kdo je odgovoren za Depalo vas, kdo se je s Sanaderjem dogovarjal o incidentih v Piranskem zalivu, kdo je neupravičeno ukazal nezakonit prevzem vojaških stanovanj, kdo je odgovorna oseba pri nakupu patrij, kdo je izbrisal in dal na »rezervni seznam« žive ljudi in kdo je odgovoren, da sedaj vsi za to plačujemo. Vprašali bi ga tudi v zvezi z njegovim zadnjim intervjujem, ki ga je dal hrvaškim medijem, ki direktno škoduje naši državi. Zastavili bi mu še nekaj drugih vprašanj, ker je vseved in pozna vse odgovore ter vse mogoče z lahkoto komentira. Na tej tribuni bi imel možnost končno pojasniti svojo »veliko resnico«.

Janezu Janši smo predlagali, naj nam sporoči, kje in kdaj naj organiziramo omenjeno tribuno, in povedali, da bomo o tem obvestili slovensko javnost. Ker se ni odzval, od zadnje propadle seje odbora za obrambo ga tudi nismo zasledili, za nas Janeza Janše ni več: je nekredibilen, strahopeten ter nima poguma iti v dialog s civilno družbo. Pogumen je samo tam, kjer se ob svojih varnostnikih počuti varnega, za kamerami, za parlamentarnim pultom, za svojimi mediji, tam, kjer ni »dosegljiv«, kjer ima »pogum«. Škoda, ker je imel priložnost povedati vso svojo resnico, kar ga tišči že petindvajset let in se zdi, da jih bo še petindvajset, razen če ga čas prehiti in bo imel kdo drug pogum povedati resnico. Ni hudič, da jo ve samo on.

Na koncu predlagamo še, da se zaradi puhlega vedenja in informacij, znanih samo njemu, Žana Mahniča razreši funkcije predsednika odbora DZ za obrambo, ker študent drugega letnika pri sedemindvajsetih letih ni sposoben voditi tako pomembnega organa, saj je pokazal in dokazal vso svojo nevednost in nesposobnost.

Članom SDS, katerih program je v marsičem sprejemljiv, predlagamo, da umaknejo Janšo z vseh položajev, ker je cokla razvoju stranke in Slovenije. Kako je lahko nekdo petindvajset let na političnem prizorišču, kot je Janez Janša, in z njim nekateri njegovi spremljevalci? Šele ko Janše ne bo na prizorišču, se bodo člani SDS začeli zavedati in spregledali, kakšna zavora in ovira je bil njihov vodja. Ko bo Janša »padel«, bodo padli tudi njegovi zvesti spremljevalci, ki vidijo samo osebni in zasebni interes. Takrat bo SDS, očiščena navlake, lahko nadaljevala delo, ki ga je zastavil Jože Pučnik. Se še kdo spomni njegovih misli, razen na obletnici smrti, ko si strankarski veljaki perejo svojo vest? Mi gremo s pošteno Slovenijo naprej.

S tem pismom (začasno) zaključujemo »ukvarjanje« z J. J.

Rafko Križman, Jože Ribič, Boris Pogačar, Franc Medle, Boris Gregorčič, Branko Đukić, Milan Gorjanc, Janez Butara, Mirko Ognjenović, Bogdan Avbar, Jože Florijančič, Remzo Skenderović, Lojze Podobnik, Jože Butara, Darko Kastelic

za Društvo SRP