Kredita sta bila odobrena za financiranje nepremičninskega projekta v okolici Beljaka, Šuštar pa naj bi vedel, da ne bosta povrnjena. Obtožba je Šuštarju očitala, da je kljub opozorilom podrejenih o nenavadno visokih cenitvah nepremičnin, ki so bile narejene za zavarovanje posojila, vztrajal pri njegovi odobritvi in o tem prepričal nadrejene. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Kredit sta dobila podjetji Make up Workshop in Elektrotehna Elza, za obema pa je bil danes pokojni poslovnež Dušan Dolamič. Direktor podjetij je bil Kostja Popov, zoper katerega je tožilstvo odstopilo od pregona. Obe podjetji sta šli pozneje v stečaj, stečajni upravitelj pa je nepremičnino v Avstriji prodal za 60.000 evrov.

Sodišče je Šuštarju po današnjih navedbah časnika Delo za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti izreklo enotno zaporno kazen štirih let in mu naložilo plačilo stroškov postopka. NLB je sodišče s premoženjskopravnim zahtevkom v višini 4,3 milijona evrov napotilo na pravdo.

Šuštarja je z mesta vodje podružnice na mesto svetovalca področja premestila uprava NLB pod vodstvom Boža Jašoviča in jeseni 2012 proti njemu vložila kazensko ovadbo. Marca 2013 je bil Šuštar odpuščen, a ga je morala banka po pravnomočni sodbi delovnega sodišča, ki je v odpovedi ugotovilo proceduralne napake, spet zaposliti.