Kot zatrjujejo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), so konkurenčne prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami EU predvsem v človeških virih, naložbah podjetij v raziskave in razvoj ter poslovno okolje, prijazno do inovativnosti. »Po indeksu svetovne kreativnosti smo Slovenci osmi najbolj nadarjen narod na svetu, pri tehnološkem indeksu pa smo se uvrstili v prvo petino najuspešnejših držav,« pravijo pri GZS. Za letošnja priznanja se je na državni ravni potegovalo 38 najboljših inovacij, na regionalni ravni pa kar 182 inovacij in 774 inovatorjev. GZS je na Brdu pri Kranju včeraj podelila 12 zlatih in 25 srebrnih priznanj ter še posebno priznanje za mlado podjetje in najboljšo inovacijo po izboru javnosti.

Elan z zložljivimi turnimi smučmi presenetil tudi svetovno javnost

Med nagrajenci, ki izstopajo po inovativnosti, je zagotovo Elan, ki je z zložljivimi turnimi smuči presenetil tudi svetovno javnost. Da bi izboljšali mobilnost in varnost pripadnikov specialne enote ter ljubiteljev turnega smučanja, so v Elanu razvili zložljive turne smuči za vojaško rabo, za civilno rabo pa smuči elan ibex tactix. Zanimiva je tudi inovacija trboveljskega podjetja Aereform, ki je razvilo letalski simulator z virtualnimi očali. Ta s pomočjo slike na očalih, ki sledijo premikom glave, odnese uporabnika v virtualni svet. Gre za simulator, ki omogoča šolanje pilotiranja tudi popolnim začetnikom.

Posebno priznanje po izboru javnosti

Farmacevtska družba Lek je razvila novo, otrokom prijazno obliko antibiotika in za inovacijo prejela še posebno priznanje po izboru javnosti. Ker je zdravljenje bakterijskih okužb pri otrocih poseben izziv, požiranje večjih količin tablet pa za otroke problematično, so v Leku razvili hitro raztapljajočo se tableto. Nova oblika omogoča lažjo uporabo, natančnejše odmerjanje, ima boljši okus in jo je lažje shranjevati. »Razvoj otrokom prijazne oblike antibiotika se je začel leta 2012, trajal pa je štiri leta. Lani smo v raziskave in razvoj vložili 100,3 milijona evrov oziroma 11,2 odstotka celotne prodaje. Na razvoj izdelka od inovacije do prodaje na trgu traja več let, tudi do deset, odvisno od tega, ali gre za majhne ali za velike, kompleksne molekule,« pravijo v Leku.

Priznanje za najbolj inovativno mlado podjetje je letos prejel mladi zasavski inovator David Knez, ki je izdelal elastične vezalke (QuickShoeLace). Gre za vezalke, ki se ne zavezujejo kot običajne vezalke, ampak se z obročkom na koncu vezalk zapnejo na navojni žebljiček. Denar za izdelavo je zelo uspešno zbral na kickstarterju.

V zadnjih 15 letih je GZS nagradila več kot 8400 slovenskih inovatorjev in več kot 2580 inovacij.