27-letni Kanadčan Anton Kovalyov je v drugem krogu senzacionalno izločil Ananda. Bermuda hlače, v katerih je ves čas igral, pa so postale jabolko spora. Pred naslednjo partijo ga je besedno napadel Zurab Azmajparašvili, predsednik ECU in organizator; želel je, da igralec pokaže več spoštovanja do tekmovanja. Osupli Anton je omenil, da ni kršil pravil in da je že ves čas enako oblečen, ko pa je slišal žalitve na rasni podlagi, je namesto na partijo odšel na recepcijo in nato na letalo. Zanimivo je, da nekateri igralci za podobno ravnanje niso bili opomnjeni, je pa pravila oblačenja kmalu prekršil kar Zurab sam. Tako še naprej razpada verodostojnost FIDE, v kateri vse predolgo vladajo gospodje manj kot demokratičnih nazorov.

Slovenec Luka Lenič se je po uvodni zmagi meril s Caruano in pripeljal dvoboj v podaljšek, a tam popustil. Z nastopom je lahko več kot zadovoljen. Zgornji del žreba je kljub izpadom velikih imen ostal poln zvezdnikov, tako da smo po izpadu svetovnega prvaka – že po rednem delu ga je izločil Kitajec Bu – videli močan polfinale med Levonom Aronjanom in Maximom Vachierom. Na drugi strani sta precej bolj mirno v polfinale prišla Wesley So in Liren Ding. Vložek je bil ogromen: finale zagotavlja nastop na marčnem turnirju kandidatov. Oba dvoboja sta šla v podaljške. Aronjan je nadoknadil zaostanek v hitrih partijah in prvič smo gledali deveto, zlato partijo. Armenec je imel bele figure in minuto več na uri; Francozu je zadoščal remi in imel je odličen položaj, a je z napako vse zapravil.

Ding je dvakrat v dvoboju izpustil Američana, a ga to ni zmedlo. Tretjo priložnost je zagrabil in postal prvi Kitajec, ki bo igral na turnirju kandidatov. V finalu je imel Aronjan dve priložnosti, da bi odločil dvoboj v rednem delu, a je Ding preživel. V hitrem šahu je Armenec le spravil Kitajca na kolena. Ding ni bil daleč od izenačenja, a se je zapletel in še drugič izgubil. 35-letni Aronjan je s tem uspehom prvi šahist sezone in zanimivo bo spremljati morda zadnji poskus, da bi spravil Carlsena s prestola.

Takole pa si je naslov mladinske svetovne prvakinje v Montevideu zagotovila Slovenka Laura Unuk:

Unuk – Yao (Montevideo 2017)

Položaj po 27. potezi črne – glej diagram

28. Sf6! Kh8

Po 28. ...gf6 29.Df6 je mat neubranljiv.

29. Sh5 La7 30. Db3 De7 31. Sg7.

Črna se je vdala, saj po edinem 31. ...Kg8 32.Se8 Te8 32.Dc3 spet odloči matni napad.