Ko je severnokorejski zunanji minister Ri Yong Ho sporočil, da izjave Donalda Trumpa razume kot vojno napoved, je Bela hiša pohitela zanikati takšen pomen predsednikovih besed. Ob tem je pomenljiva izjava kitajskega veleposlanika v Združenih narodih, da postaja položaj preveč nevaren. Kakor koli že, vso to dogajanje je povzročilo relativno nizke padce azijskih delnic. Zaradi medsebojnih groženj med Severno Korejo in ZDA pa so se vrednosti delnic v povprečju umaknile z nedavnih avgustovskih rekordnih ravni.

Bolj mirno je na drugih trgih. Nekaj negotovosti so prinesli rezultati volitev v Nemčiji. Ti so sicer ohranili vodilni položaj CDU/CSU, vendar oslabljen. Posledica bo negotovost trga, saj bodo v prihodnosti pogostejši kompromisi, ki ne bodo vedno predvidljivi.

Močno odmeva tudi Macronov govor na Sorboni, v katerem je razkril svoje razmišljanje o prihodnosti EU. Ključna izjava govora je poziv k poenotenju obdavčitve podjetij v EU. Evropa naj bi postala področje zmanjševanja razlik, in ne le konkurence.

Medtem ko Turčija grozi, da bo ustavila kurdske pošiljke surove nafte, se z nafto trguje po ceni blizu petmesečnih visokih ravni.

Vlagatelji se oddaljujejo od načel, ki so se uveljavila z začetkom finančne krize pred desetimi leti. Trgi se zdaj ne odzivajo na številne novice, ki bi običajno imele negativen učinek, ali pa je korekcija zgolj enodnevna. Načelno optimističnemu ozračju navkljub pa ne govorimo o pregrevanju, saj je pokrizna ekspanzija ves čas šibka.