Približno leto dni so se v UKC Maribor šli skrivalnice. Z izgovorom, da gre za poslovno skrivnost, je svet zavoda za zaprtimi vrati iskal rešitev, kako bi bankam preprečil prodajo več milijonov evrov vrednih javnih nepremičnin na območju kliničnega centra, na katerih stojita obe garažni hiši in večina parkirišč s skupno več kot 1500 parkirnimi prostori.

Novi direktor UKC Maribor Vojko Flis in predsednik sveta zavoda Ljubo Germič imata zdaj očitno dovolj skrivanja in prikrivanja. Na včerajšnji seji sta vodstvo in svet zavoda javno obravnavala poročilo o tem neprijetnem nepremičninskem zapletu, ki pretresa drugi največji zdravstveni zavod. Izkazalo se je, da je bolnišnična nepremičninska operacija spodletela zaradi lastne malomarnosti že pri spočetju razvpitega javno-zasebnega posla.

Stavbna pravica iz levegav desni gradbinčev žep

Ker mariborska bolnišnica ni imela denarja za gradnjo parkirne hiše, je dolgoletni direktor Gregor Pivec leta 2005 sklenil brez javnega razpisa podeliti 33-letno stavbno pravico podjetju Nivo Celje v lasti Danila Seniča. Le nekaj tednov pozneje je Senič stavbno pravico prenesel na hčerinsko družbo Radok, ki je nato zgradila dve garažni hiši in uredila parkirišča na območju kliničnega centra.

Prenos stavbne pravice je bil pravno dopusten, ker je Pivec podpisal pomanjkljivo pogodbo. UKC Maribor si namreč v njej ni ustrezno zavaroval svojih pravic, je v poročilu svetu zavoda zapisal Flis. Med drugim je bila pogodba neustrezna zato, ker je brez soglasja lastnika nepremičnin dopuščala prenos stavbne pravice in upravljanje parkirišč. Senič je lahko nepremičnine obremenil s hipotekami, ne da bi prej prosil za Pivčevo dovoljenje.

To pravico je Senič dobro izkoristil. Njegovo podjetje Radok je bolnišnične nepremičnine obremenilo s kar 18 milijoni evrov bančnih kreditov. Če upoštevamo podatek, da ima ta družba blokirane račune že 1421 (!) dni, lansko poslovno leto pa je sklenila z več kot 7,6 milijona evrov izgube, ni presenetljivo spoznanje, da kreditov ni nikoli odplačala. Na zastavljeno premoženje so zato sedle banke upnice.

UKC dvakratno pogorel na sodišču

Vodstvo UKC Maribor o težavah upravnika parkirišč uradno ni vedelo ničesar do leta 2014, ko je Nivo zdrknil v stečaj. Gregor Danko, tedanji Pivčev pomočnik za kadrovsko-pravne zadeve v UKC Maribor, je zoper Radok vložil izbrisno tožbo, s katero je skušal dokazati ničnost hipotek. Vendar je UKC Maribor s tožbo pogorel, saj je okrožno sodišče v Mariboru presodilo, da je bila pravno povsem napačno nastavljena. Pogodbeno določilo, da bolnišničnih nepremičnin ne sme obremeniti s hipotekami, je zavezovalo zgolj Nivo, ne pa tudi hčerinske družbe Radok. UKC Maribor se na sodbo ni pritožil, je pa Danko vložil izbrisno sodbo zoper Radok, ki je medtem upravljanje parkirišč prenesel na hčerinsko družbo GH Park. Tudi ta tožbeni zahtevek UKC je doživel klavrn sodni razplet. Mariborsko sodišče ga je pravnomočno zavrnilo.

UKC Maribor je zdaj začela teči voda v grlo. Banke so namreč že začele sprožati izvršilne postopke zoper upravnika parkirišč. Vodstvo bolnišnice je 11. septembra prejelo obvestilo o prvi javni dražbi stavbne pravice na bolnišničnih parkiriščih. Unicredit banka, TCK in NKBM si bodo s prodajo premoženja skušale poplačati dolg družbe Radok v skupni višini več kot 13,7 milijona evrov (brez pripadajočih obresti). Tik pred včerajšnjo sejo pa so svetniki izvedeli, da je bila dražba, napovedana za 9. oktobra, preklicana.

UKC Maribor v teh postopkih ne more sodelovati. Bolnišnica namreč ni niti upnik niti dolžnik, pa tudi lastnik obremenjenih nepremičnin ni več. Te je UKC Maribor prenesel v državno last. Zato je svet zavoda včeraj sprejel sklep, s katerim poziva državo, naj pomaga pri razreševanju nepremičninskega problema.