Slovenijo bodo na svetovnem prvenstvu v gimnastiki, ki bo od drugega do osmega oktobra v Montrealu, zastopali štirje športniki, trije trenerji, dva sodnika in nekdanji vrhunski telovadec. Moški del si največ obeta od Saša Bertonclja na konju z ročaji, visoko meri tudi Rok Klavora na parterju. Ženske barve bosta zastopali Tjaša Kysselef na preskoku in parterju ter debitantka Lucija Hribar v mnogoboju. Teja Belak? Ker s trenerjem Andrejem Mavričem nista izpolnila zastavljenih ciljev, da bi otežila sestavo na preskoku, se je najboljša slovenska telovadka zadnjih let odločila, da ne bo odpotovala v Kanado.

»Odločili smo se, da bosta v Kanado odpotovala le telovadca, ki sta na jesenskih tekmah svetovnega pokala pokazala najboljšo pripravljenost. Rok in Sašo sta izkušena tekmovalca, ki ju ne zanima zgolj sodelovanje na prvenstvu. Želimo si ene uvrstitve v finale, ki ji je realno bližje Bertoncelj, tudi Klavora pa na parterju izvaja sestavo, s katero bo lahko konkurenčen najboljšim,« pravi moški selektor Sebastijan Piletič. Poleg Piletiča bo slovensko trenersko stroko v Montrealu predstavljal še Dejan Jovanović, medtem ko bosta sodniške barve zastopala mednarodno uveljavljena sodnika Vesna Stare Crnjac pri ženskah in Enis Hodžič Lederer pri moških.

»Verjamem, da se lahko Tjaša na preskoku uvrsti okrog dvajsetega mesta, s katerim bi potešila naše želje. Lucija Hribar si je nastop na svetovnem prvenstvu zaslužila. Upam, da bo dobila dovolj izkušenj in jih bo unovčila v prihodnosti,« pravi glavni ženski trener Andrej Mavrič.

Moški bodo kvalifikacije začeli v ponedeljek, 2. oktobra, ženske dva dneva kasneje. Svetovno prvenstvo v Montrealu bo prvo po olimpijskih igrah, zato bo precej reprezentanc predstavilo nove tekmovalce, na katere bodo računali predvsem v naslednjem olimpijskem ciklusu. Hkrati bo prvenstvo tudi prvo z novim gimnastičnim pravilnikom, ki v gimnastičnem svetu vselej buri duhove.

V Montrealu se bo po dvorani Olympic Parc sprehajal še en znani telovadec. Nekdanji svetovni in evropski prvak na drogu Aljaž Pegan se bo namreč potegoval za mesto v izvršnem odboru Mednarodne gimnastične organizacije (FIG). Športniki bodo namreč na 47. svetovnem prvenstvu v gimnastiki volili svojega predstavnika v izvršnem odboru, za to funkcijo pa se poteguje Aljaž Pegan. »Izvolitev Pegana bi bila za slovensko gimnastiko zelo dobrodošla,« pravi Piletič.