Na evropskem prvenstvu v Carigradu ste si večino tekem ogledali v živo. Kako ste videli slovensko pravljico?

Slovenija je igrala odlično košarko in povsem zasluženo prišla do zlatega odličja. Po prvem delu je bilo jasno, da ima kakovost za odmeven uspeh. Od četrtfinala naprej pa je uprizorila vrhunske predstave. Najprej je na kolena spravila Latvijo, ki ima odlično reprezentanco, nato Španijo, ki so jo vsi razglasili za prvo favoritinjo tekmovanja, in na koncu še mojo Srbijo.

Kako ocenjujete igre Luke Dončića?

Luka v nasprotju z marsikaterim drugim mladim igralcem razmišlja s svojo glavo, zato je že zdaj pravi igralec. Vsi so obkroženi s tako imenovanimi prijatelji in sorodniki, ki si želijo prek otrok zagotoviti svojo eksistenco, pa agenti, trenerji, javnostjo… Vsak ima za njih svoj nasvet, a on odločitve sprejema sam, kar je danes prava redkost.

Prvo ime slovenske reprezentance je bil Goran Dragić.

Kaj dodati? Bil je vodja v pravem pomenu besede. Če bom rekel, da je odličen igralec, ne bom povedal ničesar novega. Odigral je neverjetno prvenstvo in bil zasluženo imenovan za najboljšega posameznika tekmovanja.

Arhitekt slovenske zmage Igor Kokoškov je bil pri nekdanji reprezentanci Srbije in Črne gore dve leti vaš pomočnik. Kako vidite njegov napredek?

Za mene njegov uspeh ni presenečenje. Igor je moj prijatelj in specifičen trener, saj je izbral povsem svojo pot. Odločil se je, da že kot mlad odide v Ameriko, kjer si je izboril svoje mesto v ligi NBA brez kakršnih koli zvez in poznanstev. Kot pomočnik trenerja v najmočnejši ligi na svetu opravlja odličen posel, kot ga je tudi v reprezentanci Gruzije. Tam ni imel takšne kakovosti kot v slovenski reprezentanci, a vseeno naredil odmeven rezultat.

Verjamete, da bo postal prvi evropski trener, ki bo prevzel vodenje kakšnega moštva v ligi NBA?

Izredno zadovoljen bi bil, če bi se to uresničilo. Vedno ponavljam, da je v ligi NBA sistem tak, da trener iz Evrope izredno težko dobi priložnost. Razen Davida Blatta in Mika D'Antonija, ki sta si kariero zgradila v Evropi, a sta Američana, noben evropski trener ni dobil priložnosti voditi kluba v NBA. Ne vem, zakaj so pri tem tako zaprti, a prepričan sem, da je ogromno trenerjev s stare celine, ki bi bili lahko uspešni onkraj Atlantika. Eden od njih je zagotovo Igor Kokoškov.

Kako gledate na spor med Mednarodno košarkarsko zvezo Fiba in ECA, ki ima pod okriljem evroligo in evropski pokal?

To sem že večkrat povedal. Priložnost je, da tudi vi, ki spremljate košarko, podate kakšno analizo. ECA je bila vedno odprta za sodelovanje in govorila, da je igranje v evroligi ali evropskem pokalu stvar proste izbire. Na drugi strani je Fiba, ki je prejšnje leto grozila nekaterim nacionalnim zvezam, da morajo njihovi klubi igrati v ligi prvakov, sicer jim bodo prepovedali igranje v kvalifikacijah za olimpijske igre. Sprejeli so odločitev, da se po 82 letih evropsko prvenstvo ne igra več na dve leti, temveč štiri. Ali je to dobro? Kolikokrat bo zdaj kakšen igralec v svoji karieri imel možnost, da nastopi na evropskem prvenstvu? Ali je prav, da liga NBA ne dovoli igralcem nastopati v kvalifikacijah, tisti, ki igrajo v evroligi, pa bi morali? Zakaj 60 najboljših sodnikov, ki sodijo v evroligi in evropskem pokalu, ni smelo opravljati svojega dela na evropskem prvenstvu? Zanimiva vprašanja, kajneda? Dejstvo pa je, da se najmanj pri vsem tem vpraša igralce, ki so najbolj pomembni. Oni bi morali ustanoviti sindikat in se pogajati za svoje pravice. To sem rekel že davno.