Kutinova pita tatin
Za testo potrebujemo 140 g moke, 2 žlici sladkorja, četrt žličke soli, 85 g hladnega surovega masla, 3 žlice hladne vode. Za nadev še 2 kg zrelih kutin. Za glazuro še 75 g surovega masla, 400 g sladkorja.
Maslo narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. V skledi zmešamo moko, sladkor in sol. Kocke masla s prsti vgnetemo v sestavine v skledi, da dobimo drobljenec (za zrno graha debele maslene drobtine). Dodamo vodo in vse skupaj na hitro ugnetemo v krhko testo. Če je testo presuho, lahko dodamo še kanček vode. Testo oblikujemo v manjši ploščat oval, ki ga zavijemo v plastično folijo in za približno eno uro shranimo v hladilniku. Kutine očistimo, operemo, olupimo in narežemo na četrtine. Odstranimo peščišča. Na kuhalnik pristavimo malo globlji okrogli pekač in v njem stopimo maslo, ki ga posujemo s sladkorjem. Krhlje kutin zložimo v pekač tesno skupaj, tako da je dno popolnoma pokrito. Kutine 15 minut dušimo na zmernem ognju, da sladkor karamelizira in rahlo brbota. Po 15 minutah pekač odstavimo s kuhalnika in kutine nekoliko ohladimo (najbolje do mlačnega). Vključimo pečico in jo segrejemo na 220 °C. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v okroglo ploščo, malo večjo od modela. Testo položimo na kutine in odvečno testo dobro zatlačimo in pritisnemo k obodu. Delamo hitro, da se testo zaradi toplih kutin ne zmehča! Pito pečemo v ogreti pečici od 20 do 25 minut, da postane zlatorjava in hrustljava. Vzamemo jo iz pečice in počakamo deset minut, da se nekoliko ohladi. Na model položimo narobe obrnjen pladenj ali velik krožnik in vse skupaj obrnemo. Pri tem pazimo, da nas tekočina iz modela ne poškropi. Pito še malo ohladimo, razrežemo, razporedimo na krožnike in še toplo postrežemo.
l Odličen je tudi tako imenovani kutinov sir, kakor ponekod še danes pravijo želeju iz kutin. Pripravimo ga lahko tudi tako, da pol kilograma očiščenih kutin z malo vode in sokom ene limone skuhamo do mehkega in s paličnim mešalnikom predelamo v fino kašo. Dodamo četrt kilograma zmletih mandljev in dve žlici medu ter vse skupaj dobro zmešamo. Maso razporedimo na pladenj, prekrit s papirjem za peko, pogladimo in porinemo v pečico. Pečico vključimo na 40 stopinj s funkcijo kroženja zraka, če je mogoče, pa med vrata pečice zagozdimo še kuhalnico in sušimo. Po približno treh urah se površina toliko posuši, da lahko maso obrnemo in odlepimo od papirja za peko. Položimo jo neposredno na pladenj in razrežemo na manjše kose, lahko tudi na palčke. Preložimo jih na rešetko pečice in sušimo čez noč ali po potrebi še dlje. Po želji jih oblijemo s čokolado. Shranimo jih na suhem in plasti med seboj obvezno ločimo s papirjem za peko.