Po vročih in sušnih poletnih mesecih trata potrebuje našo pomoč, da se opomore. Zaradi izjemno vročega poletja in dolgotrajne suše so z dreves že pred časom odpadli listi, ki jih je treba s trate odstraniti čim prej. Če nam to ni uspelo pred prvim dežjem, se bomo morda morali spopasti s posameznimi boleznimi.

Poprijeti bo treba za grablje

Pod pokrovom odpadlega listja (konec poleti in ob dežju) se mora trata boriti za preživetje. Do nje ne pride svetloba, obdajata pa jo vlaga in razkrajajoče se listje, zaradi česar se lahko hitro razvijejo posamezne bolezni. Za odstranjevanje listja lahko uporabite grablje, ki so lahko različnih oblik in iz različnih materialov (lesene, kovinske, plastične). Poleg tega lahko listje odstranimo tudi s pomočjo puhalnikov ali sesalnikov, ki so na električni ali bencinski pogon. V skrajnem primeru si lahko pomagate tudi s kosilnico. Če imamo kompostni kup, lahko odpadlo in pobrano listje odložimo nanj.

Po košnji, tudi če uporabimo kosilnico s košem ali kasneje trato pregrabimo, ostanejo na površini travne bilke, ki oblikujejo plast, ki je praktično neprehodna za vodo, poleg tega pa onemogoča tudi razraščanje travnih bilk in pospešuje razvoj bolezni. A preden se lotimo prezračevanja, preverimo, ali se je na naši trati zaredil mah. V tem primeru je treba pred prezračevanjem najprej uničiti mah, saj se ta lahko v nasprotnem primeru razširi po celotni površini.

Prebadanje tal z vilami

Zbita tla predstavljajo za vrtnarja oziroma vrtičkarja eno večjih težav pri doseganju lepe trate. To težavo rešimo s prezračevanjem, lahko pa se reši tudi na drug način. Svetujemo vam, da vzamete v roke vrtne vile in se z njimi sprehodite po trati, tako da jih na različnih mestih (na razdalji 30–40 centimetrov) zabodete v tla. Za to opravilo so najprimernejše votle vile. S tem opravilom omogočimo dostop vode in zraka do korenin. Pri zbitih tleh bo voda ob jesenskem deževju odtekla naprej, namesto da bi prišla do korenin, ki jo nujno potrebujejo. V luknje, ki nastanejo, lahko potresemo kremenčev pesek.

Poskrbimo za potrebna hranila

Zaradi redne košnje, suše in vročine travne bilke za hitrejšo regeneracijo potrebujejo hranila. Poleg tega moramo upoštevati tudi, da se približuje zima s snegom, nizkimi temperaturami in malo sonca. Zato moramo izbrati posebna »jesenska« gnojila za trato. Ta imajo uravnovešeno in posebej za ta letni čas prirejeno sestavo hranil. Lep primer takega gnojila je Substral jesen za travo z dolgotrajnim delovanjem. Vsebuje dušik s počasnim sproščanjem (do tri mesece) in visoko vsebnost kalija, ki poskrbi za hitro regeneracijo ter dvig odpornosti proti boleznim in vremenskim vplivom. Seveda je treba opomniti, da gnojila za trato na površino ne nanašamo z roko, temveč s posebnimi orodji: posipalniki ali trosilniki, ki poskrbijo za to, da je gnojilo enakomerno razporejeno po celotni površini.

Suša, vročina, živali, otroška igra – veliko je razlogov, da se po končanem poletju na zelenici pojavijo gola mesta. Tudi nepravilno nastavljena višina košnje in nepravilna uporaba gnojil lahko privede do tega. Jesen je pravi čas za dosejavanje ali za sejanje nove trate. Za dosejavanje smo za vas pripravili poseben izdelek, ki se imenuje Substral prva pomoč za trato. Sestavljen je iz visokokakovostnih travnih semen, začetnega gnojila in rastnega substrata. Namenjen je za zapolnitev golih mest, ki so nastala na trati. Je enostaven za uporabo, primeren tako za sončne kot senčne predele, poleg tega pa tudi hitro zapolni prazna mesta in tako prepreči razrast plevelov in mahu.