Z ameriškimi delnicami se je kljub geopolitičnemu zaostrovanju na Korejskem polotoku v povprečju trgovalo v tako ozkem razponu, da se zdi, da so delniške naložbe tudi na kratek rok postale povsem netvegan finančni inštrument. Delniški indeks S&P 500 v minulem tednu ni zanihal niti 0,5 odstotka, kar se ni zgodilo že več kot 40 let.

Miren pa ni bil zgolj minuli teden, ampak se podobna slika riše že daljše obdobje. Kot smo pred časom že ugotavljali, vlagatelji trenutno in prihodnje okolje očitno ocenjujejo kot zelo predvidljivo, na kar letos kaže tudi najnižja povprečna vrednost indeksa CBOE Volatility (11,4) v zadnjih desetletjih. Kazalnik ima med vlagatelji status barometra strahu; visoke vrednosti pomenijo, da je na trgu čutiti veliko negotovosti in živčnosti, nizke vrednosti ravno obrnjeno.

Seveda se prejšnji teden ni končal tako mirno za sleherno podjetje. Razočarani so verjetno delničarji podjetja Apple, ki je v enem tednu izgubilo 5 odstotkov tržne kapitalizacije, kar je približno toliko, kot znaša slovenski celoletni BDP. Vlagatelji so nekoliko zaskrbljeni nad začetkom prodaje novih telefonov (iphone 8 in iphone 8 plus), saj marsikje pred odprtjem trgovin ni bilo tradicionalno dolgih čakalnih vrst neučakanih kupcev. Še več, veliko spletnih ocenjevalcev ugotavlja, da je novosti tako malo, da za obstoječe imetnike najpametnejših igračk ni smiselna zamenjava za najnovejši model. Ali morda vseeno ne gre zgolj za zatišje pred novimi prodajnimi rekordi, bomo verjetno spoznali konec leta, saj naj bi Apple že novembra dal na trg težko pričakovani iphone X (10), ki bo zaznamoval desetletnico prodaje pametnih telefonov podjetja. Ob tem se bo verjetno tudi marsikdo spomnil, kako neizprosen in brutalen je bil veliki pohod Appla za konkurenco, predvsem za nekdanje vzhajajoče zvezde, kot sta bila finska Nokia in kanadski Research In Motion (BlackBerry).

Na stari celini prav tako ni bilo nič novega. Evropi gre iz meseca v mesec bolje. Kot kažejo podatki podjetja Markit, ki analizira ekonomske trende, gospodarski zagon še ne bo pojenjal. Podjetniška aktivnost v območju evra je avgusta dosegla eno najhitrejših rasti v zadnjih letih. Letošnja impresivna rast evra glede na ameriški dolar je bila večkrat izpostavljena kot močan zaviralni dejavnik za evropske izvoznike, a kot kaže, je bil negativen vpliv zelo blag. Zaradi rasti novih naročil so evropska proizvodna podjetja vse bolj optimistična.

Na obeh straneh Atlantika imamo solidno gospodarsko rast in nezaposlenost se vztrajno znižuje. Veliko ekonomistov že nekaj časa pričakuje znatno inflacijo, a občutnega povišanja cen ni od nikoder. Zaradi strukturnih sprememb postaja Philipsova krivulja vse bolj položna in večja zaposlenost se ne prenaša več avtomatično v agregatno višanje cen, tako kot narekujejo učbeniki.

Velike zasluge za to ima vse hitrejši tehnološki napredek, saj lahko potrošniki s pametnim telefoni, opremljenimi z najnovejšimi aplikacijami, stalno primerjamo in izbiramo poceni storitve ter izdelke, pa ne samo lokalno, ampak tudi globalno.