Ko stopimo v prostor, je desno od vrat ravna, visoka, prazna stena. Za vrati je krajša stena, tudi ravna, visoka, prazna. Na drugi daljši steni je v bistvu nasproti vrat večje okno (dvokrilno, 158 cm), ki mu sledi mansarda v dolžino 220 cm do konca stene. Kolenčni zid je 140 cm. Druga krajša stranica ima spet okno (110 cm), ki je skrajno desno, kjer se stika z daljšo steno, na kateri so vrata. Pod tem oknom je tudi radiator. Kot ženska si želim čim več visokih in globokih omar globine 60 cm, najraje garderobno omaro ali celo ločen prostor, nekaj predalnikov oziroma omaric z zaprtimi vratci, posteljo 180 x 200 cm, ki naj ne bo v kotu, manjkati ne sme niti odlagalna površina v višini mize, kamor bi postavila denimo šivalni stroj in bi lahko zraven prislonila stol. V upanju, da vam bo uspelo rešiti naše probleme, vas lepo pozdravljam. Apolonija

Odgovor:

Prav težko je bilo to pot narisati predlog razporeditve opreme v vaši spalnici, upoštevajoč vse vaše želje! Narisala sem vam eno od možnih rešitev. Glede na to, da je prostor delno mansarden, sem izkoristila dve okni v prostoru in sem ga z visoko garderobno omaro lahko razmejila v dve povezani enoti. Garderobna omara naj sledi poševnini in naj sega do stropa. Vrata omare naj bodo drsna. V garderobno omaro lahko skrijete tudi dvižno delovno površino za šivalni stroj.

Seveda vam pa tako funkcionalno in prilagojeno omaro izdela samo mizarski mojster. Tudi hrbtišče takšne omare naj bo prilagojeno funkciji poličnika nad posteljama. V drugem delu prostora, kjer je veliko okno, lahko umestite posteljo.

S tako umeščeno garderobno omaro vam ostane prijazen prostor za spanje. Svetujem vam, naj bodo pohištveni elementi svetlih barv, prav tako stene, barvitost in živahnost prostora pa lahko dosežete z malimi dekorativnimi elementi v drznih živih barvah.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.